fbpx

heti erdőfürdő gyakorlatok

testi-lelki egyensúlyod megőrzéséért

Szabadulj meg a kínzó stressztől
a természet gyógyító erejével

Állandó belső feszültség, túlterheltség – ismerős?

akkor tudd: nem vagy egyedül.

Kutatások szerint ugyanis:


33%

extrém magas stresszben él az környezetének köszönhetően;


77%

esetében a stressz a fizikai egészséget is negatívan befolyásolja;


48%

rendszeresen küzd alvásproblémákkal, éppen a stressz miatt.

a következmény?

Pattanásig feszült idegek, rossz közérzet, túlpörgés és ólmos fáradtság hullámvasútja, feledékenység, de a hosszantartó stressz álmatlanságot, tartós levertséget és depressziós tüneteket is okozhat.

Testi szinten pedig megjelenhet a magas vérnyomás, derékfájás, befeszült izmok, a fájdalmas, ökölnyire szűkült gyomor, emésztési nehézségek, és a legyengült immunrendszer miatt a betegségek is hamarabb ágynak dönthetnek. 

Hogyan lehet kilépni a mókuskerékből, és megszabadulni a stressz negatív hatásaitól?

Mit szólnál, ha azt mondanám, hogy heti 20 perc relaxálással jelentősen enyhíthetők a benned dúló feszültségek?

A mentális jóléted és a stressz csökkentésének kulcsa a kötelezettségektől, elvárásoktól, aggodalmaktól és minden zavaró tényezőtől mentes énidő, ahol csak magadra és a jelenre figyelsz. Számos hagyományosnak tekinthető relaxációs és meditációs forma (pl. meditáció, mindfulness, jóga) elérhető már, a 21. századi nyüzsgő, rohanó életet élő ember számára azonban a klasszikus technikák gyakran sok időt- és erőfeszítést igényelnek, mire sikerül őket elsajátítani, így sokszor csak fokozzák a frusztrációt, mintsem enyhítenének az amúgy is túlfeszített idegrendszer állapotán.

A természetben viszont minden adott, hogy észrevétlenül és erőfeszítés nélkül kerülj a jelenbe, és megszabadulj a vég nélküli stresszeléstől. Heti 20 perc a zöldben, és mintha mázsás terhektől szabadulnál meg. Kíváncsi vagy, hogyan lehetséges ez? A természetben viszont minden adott, hogy észrevétlenül és erőfeszítés nélkül kerülj a jelenbe, és megszabadulj a vég nélküli agyalástól.

kíváncsi vagy, hogyan lehetséges ez?

Akkor a Heti Erdőfürdőzés Gyakorlatokat pontosan neked találtam ki!

Egészségmegőrzés

Merülj el a természetben és élvezd jótékony hatásait

Feszültségoldás

Engedd hogy átjárjon az erdő nyugalma és csendje

Minőségi idő

Szakadj ki a mindennapi rohanásból és feladatokból

Miről van szó?

Az erdőfürdőzés egy japán eredetű erdei relaxációs módszer, számos jótékony egészségügyi hatással. A természetben eltöltött 2-3 óra erősíti az immunrendszert, elcsendesíti a gondolatokat, csökkenti a stresszszintet, feltölt energiával, és kiegyensúlyozottá tesz a mindennapokban.

Ez egy remek, klinikailag igazolt, bizonyítottan hatékony mentálhigiénés módszer, akkor – gondolhatnád – miért nem ezt ajánlom neked rendszeres relaxációs gyakorlásra?

A válaszom egyszerű. A tapasztalataim azt mutatják, hogy helyhez és időponthoz kötött kiscsoportos gyakorlás, a 4-5 óra szabadidő utazással együtt, bérlet/belépőjegy váltása nem mindenki számára elérhető és megvalósítható hétről hétre. Ilyen formában az erdőfürdőzés csak keveseknek fér bele rendszeresen a mindennapjaiba, idő- és anyagi keretükbe, pedig igényük lenne rá.

Ezért dolgoztam ki a hétköznapokba is beilleszthető, fenntartható gyakorlás kereteit előfizetéses formában, amivel egyénileg, a lakóhelyeden, rendszeresen, mégis költséghatékonyan gyakorolhatod ezt a relaxációs módszert, megtöbbszörörzve ezzel a jótékony hatásait, és megőrizve a mentális egészséged.

Miért fontos a rendszeresség? Bár már 2-3 óra erdőterápiának is hosszantartó egészségügyi előnyeit élvezheted (pl. bizonyítottan fokozódik a ráksejteket elpuszító fehérjék termelése a szervezetedben), nem elég évente néhány alkalommal kilátogatni a természetbe, ha a tartós mentális jóléted a cél. Mint ahogy nem elég évente párszor elmenni az edzőterembe vagy salátát enni ahhoz, hogy kipipálhasd a fizikai egészséged. 😉 Heti 20-30 perc gyakorlás viszont már elég, hogy élvezhesd az erdőfürdőzés legfontosabb előnyeit, különösen a mentális egészségre és a közérzetre gyakorolt jótékony hatásait.

Heti
gyakorlatok

Minden héten fix időpontban, emailben küldöm el az aktuális, 20 perces gyakorlatot. Ez a rövid relaxáció a természetben már jelentősen csökkenti a városi életmódból és napi hajtásból adódó kimerültséget, rossz közérzetet, koncentrációs zavart.Helyfüggetlen módszer

A gyakorlatokat bármilyen természeti közegben elvégezheted, nem szükséges erdőbe menni a teljes feltöltődéshez és a 100%-os hatáshoz. A saját kerted vagy a lakóhelyedhez közeli park, zöld övezet, bármilyen fás terület tökéletesen megfelel a célnak.Rugalmas
keretek

A gyakorlatok bármilyen napszakban, saját időbeosztásod szerint elvégezhetők. Nem kell máshoz igazodnod, egyénileg is gyakorolhatsz, de közösségi vagy családi élményt is csinálhatsz a feltöltődésből. Rugalmasan illesztheted a napodba, hetedbe a heti gyakorlást, ahogyan neked a legjobb.

Szakmai
tanácsadás

Többféle csomagot is készítettem, gondolva a kipróbálókra, a lelkes kezdőkre, és a haladó gyakorlókra is. A zárt Facebook csoportomban bármikor kérdezhetsz, a 12 hónapos csomag pedig személyre szabott gyakorlásra is lehetőséget nyújt, ahol célirányosan dolgozunk a problémáid megoldásán. Nézd meg a részleteket!Támogató
közösség

A 6 és 12 hónapos program részeként csatlakozhatsz az előfizetők Facebook csoportjához, ahol bátran kérdezhetsz valamint megoszthatod az élményeid. Havi élő adásokkal, kérdezz-felelek alkalmakkal is segítem a fejlődésed, amikor praktikus dolgokról lesz szó. Emellett évi 1-2 privát erdőfürdőzést is szervezek csak előfizetőknek,
így személyesen is meg-ismerkedhetsz a csoporttagokkal és velem. 🙂

Egyéb
bónuszok

Készítettem egy e-bookot, amiben minden hasznos tippet összeszedtem, hogy megkönnyítsem az első lépéseket számodra. Így biztosan zökkenőmentes lesz a gyakorlás. A megfelelő ruházattól (spoiler: semmilyen extra (túra)felszerelés nem szükséges!) a helyszíneken át a mentális felkészülésig mindenben segítek, hogy már az első alkalmakkor is maximális feltöltődésben legyen részed.

Mit várhatsz heti 20 perc gyakorlástól?

elcsitulnak a gondolataid, kitisztul a fejed, és végre fellélegezhet a mindig zakatoló elméd

visszatér az életkedved, reggelente derűsebben ébredsz

könnyebben boldogulsz a feladataidban, fókuszáltabban végzed a teendőid

pihentetőbb lesz az alvásod

lejjebb megy a stresszszinted, csökken a belső feszültség, amit az városi-rohanós életmód generál

csökkenhet a vérnyomásod

lelassulsz, kisimul az idegrendszered, mintha kicseréltek volna

kiegyensúlyozottabban veszed a napi akadályokat

megnövekszik a koncentrációs időd, nem kalandozol el pár perc után

erősebb és ellenállóbb lesz az immunrendszered

magasabb lesz az energiaszinted a mindennapokban

csökkennek a szorongás tünetei

Csomagok, amikre előfizethetsz

Erdőfürdő gyakorlatok táblázat (2)

Mikor, kiknek ajánlom a rendszeres erdőfürdőzést?

ha a hagyományostól eltérő (jóga, meditáció), könnyebb, kevésbé időigényes relaxációs módszert keresel

ha rendszeresen tennél a mentális egészségedért, de komoly időhiánnyal küzdesz

ha a belső világodra eddig nem fordítottál figyelmet

ha hangulatingadozások, ingerlékenység, rossz közérzetet rontja az életmindőséged

városban lakóknak, akik alig érintkeznek a természettel

stresszes, elfoglalt életet élőknek, akik szabadidejükben sem tudnak rendesen kikapcsolni

ha alvásproblémákkal küzdesz

ha szorongást, depressziós tüneteket, kiégés jeleit érzékeled magadon

kiknek nem ajánlom a rendszeres erdőfürdőzést?

az erdőfürdőzés nem helyettesíti a pszichoterápiát, a szakszerű lelki tanácsadást, a gyógyszeres kezelést, de kiegészítheti és megkönnyítheti az ezekkel való megbirkózást

ha társasági vagy sportélményt vársz a gyakorlástól – erre ajánlom a kirándulást és túrázást; az erdőterápia elsősorban relaxációs technika és csendben végzett, egyéni gyakorlás, de a egymást nem zavarva csoportban is végezhető

nem kizáró ok, de ha gyakran jársz a természetbe (egyedül) töltekezni, sétálni, szemlélődni (nem túrázni!), az erdőfürdőzés neked kevesebb újat fog mutatni

Előző
Következő

LAPOZZ BELE!

Az erdőfürdőzés gyakorlatai és a természet könnyen ellazít és energiával tölt fel. Ezekkel a gyakorlatokkal kisimulsz és újra lendületet kapsz a mindennapokhoz.

Szakképzett erdőfürdő vezetőként pontosan leírom mire figyelj mielőtt belekezdesz és hogyan érdemes gyakorolnod. 

Ha úgy érzed hogy ez neked való, segítek a folytatásban és támogatlak a gyakorlás folytatásában

VISSZAJELZÉSEK

néhány szó rólam...

Valkó Zsuzsi vagyok, az első hivatalos erdőfürdőzés vezető Magyarországon akit az Association of Nature and Forest Therapy képzett.

A náluk tanult erdőfürdő vezetők kiváló szakemberek, akik képesek összekötni az embereket a természettel úgy, hogy megtanuld igazán látni és értékelni azt, ami körülötted él. A szervezetet Amos Clifford alapította, aki mélyrehatóan tanulmányozta ennek módszerét Japánban.  A magyar erdőfürdő vezetők között egyedül én tanultam tőle személyesen. Azóta is folyamatos szakmai támogatást kapok. 

Ismerem a kiégést. Tudom milyen stresszesnek lenni, ezért kezdtem el foglalkozni a területtel. Mindig izgalmas életem volt. 4 országban éltem, minden nap tartogatott valami izgalmasat. Amikor megszületett a kisfiam, hirtelen bezárult körülöttem minden. Drasztikus változás volt. Legtöbbször otthon voltam, egyedül a babával. Megpróbált nagyon jó anyukája lenni a kisfiának és helytállni ezekben az új feladatokban.

A második év végére azonban valami megváltozott bennem. Nagyon elfáradtam. Semmit nem szeretett volna már csak elbújni és egyedül lenni. Éreztem hogy valamin változtatnom kell. Elkezdtem keresni, mi az amitől megnyugszom, feltöltődök és kikapcsolok. Amikor találkoztam az erdőfürdőzéssel hamar világossá vált: ez az.

Válassz a 3 csomagból