fbpx

Frissítő erdőfürdőzés, Népszigeti ártéri erdő

Fáradtan ébredsz és már az első néhány percben agyonnyomnak a napi teendők... Sok volt ez az év és szükséged lenne arra hogy végre tényleg kipihend magad és kiszakadj a mókuskerékből ....

Merülj el a természetben!

Természetkapcsolat

Vedd észre az élővilágot, amelynek te is része vagy

Egészségmegőrzés

Látogasd a természetet hogy egészséges maradj

Relaxáció

Engedd hogy átjárjon az
erdő nyugalma és csendje

Minőségi idő

Szakadj ki a mindennapi rohanásból és feladatokból

A programról

Az erdőfürdő egy irányított relaxációs séta, ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Bemegyünk az erdő sűrűjébe és egy pici területet megismerve figyelünk az ott történő dolgokra, környezetre. Az erdőfürdőzésen leginkább az adott környezetet, annak részletgazdagságát figyeljük meg, nem kiépített utakon, turistaösvényeken rójuk a kilómétereket.

Az erdőfürdő során nincs idegenvezetés, nem látogatunk meg nevezetességeket, és állat- és növényhatározást sem végzünk.  Lehetőségeket kínálok arra, hogy önmagadra és a tájra figyelj. Új szemszögből kapcsolódsz össze a környezeteddel és te magad is megérzed hogy mindez része vagy.

A séta alatt egy rövid szakaszt járunk be, mely semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. Egy vezetett elcsendesüléssel indulunk, majd egy lassú séta során megfigyeljük a körülöttünk lévő tájat és élőlényeket. Ezt követően a vezető olyan összekapcsolódási formákat kínál fel, ami felfedezésre hív. Minden kezdeményezés után összegyűlünk és megosztjuk egymással mit észlelünk. A séta összes többi részében csend van, csak önmagunkra és a környezetünkre figyelünk. A sétát egy tea ceremóniával zárjuk, ahol egy kiemelt gyógynövény kap szerepet. 

 

Miben segít?

Az erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre:

  • Csökkenti a vérnyomást és a pulzust
  • Helyreállítja a koncentráló készséget
  • Erősíti az immunrendszerünket, növeli a daganatokkal és fertőzésekkel harcoló ölősejtek számát
  • Jótékony hatással van a szorongás, düh, depresszió tüneteire 
  • Nyugtatja az idegrendszert
  • Növeli az energiaszintet és vitalitást 
  • Egyensúlyállapotot hoz létre bennünk
  • Támogatja a kreativitást

Végül, de nem utolsósorban: összeköt a természettel.

Hol találkozunk?

A népszigeti ártéri erdő Újpest és Angyalföld határán található, az északi összekötő hídtól jobbra. Egykor a Duna egyik szigete volt, azonban az 1830-as években egy vékony földnyelvvel a Zsilip utcán át Újpesthez kapcsolták, azóta valójában félsziget. A Népsziget vadregényes ösvényei, holtfás erdeje és homokos partja különleges helyszín sétálni és erdőfürdőzni. Közvetlen lejárás van a vízhez, az erdő és a folyó szabadon találkozik itt. Talán nem tudtad, de ez Budapest legnagyobb ártéri erdője, amely természetvédelmi terület. A vízmozgás miatt az itteni erdő állandó változásban van, nemegyszer elönti a fákat a Duna, máskor pedig megfigyelheted a szabadon álló gyökérzetet. Rengeteg madár otthona. Találkozhatsz itt jégmadárral és szürkegémmel is. A Népszigeten működik egy lovarda és egy kutyaiskola, sőt egy kecskékkel, tyúkokkal és egyéb háziállatokkal népes állatparkot is meglátogathatsz.

Erdőfürdőzés Valkó Zsuzsival

"Én most nagyon nagy nyugalommal és kisimultsággal megyek innét haza. Próbáljátok ki ti is ha van rá lehetőségetek, még akkor is hogyha egyébként szoktatok járni a természetben mert ezek a gyakorlatok még jobban segítenek az ellazulásban."
Tóth Krisztina
Anyaklikk

Frissítő erdőfürdőzés, Népszigeti ártéri erdő