fbpx

gyógynövényes
Erdőfürdőzés

egész napos feltöltődés
a természet erőforrásaival

ismerd meg az erdő rejtett kincseit

SZENTENDRE, VISEGRÁDI HEGYSÉG 

MÁJUS 27, SZEPTEMBER 16

Régóta érdekel milyen jótékony hatásai vannak az erdőnek?

Kíváncsi vagy hogyan gyógyít az erdő?

Szeretnéd átélni hogy tudod természetesen kezelni a benned felgyűlt feszültséget és erősíteni az immunrendszered?

Mindig is érdekeltek a gyógynövények?

Érdekel hogy gyógynövények gyűjtésének, feldolgozásának és használatának mi a módja?

Feltöltenéd a fogyóban lévő energiakészleted?

Megviselt a bezártság és közösség nélküli időszak , és minden porcikád epekedve vágyakozik már némi inspirációra?

Az erdő számtalan gyógyírrel rendelkezik, megismeréséhez azonban értő szem és alapos tudás kell.  Ezen az alkalmon két olyan szakember vezetésével járhatod az erdőt, akik mindketten hivatásuknak tekintik hogy másokat segítsenek  környezetünk alaposabb megismerésében és annak megértésében.

Gyógynövényes Erdőfürdőzés a tudatos egészségmegőrzésért

Egy különleges napra hívunk, amely alapját az erdőfürdőzés gyakorlatai és a gyógynövények megismerése, szüretelése adja.  Olyan élménycsomagot állítottunk össze, amely egész napos feltöltődést biztosít számodra csendes, zöld környezetben. Amiben részed lesz: tisztaság, természetesség, életöröm.

Ezeken a programokon vehetsz részt a Gyógynövényes Erdőfürdőzésen

Egy teljes napot szentelünk az erdő megismerésének. A program a következő menetrend szerint épül fel:

1. Gyógynövénytúra

Gyógynövényismereti- és gyűjtő túra egy biológus-fitoterapeuta vezetésével.

2. Piknik

Közös csemegézés, felfrissülés és egy jól megérdemelt szünet a réten.

3. Erdőfürdőzés

Vezetett relaxációs séta, melyen kisimulsz és kitisztulnak a gondolataid.

Néhány szó rólunk...

Berczik Ágnes

gyógynövénytúra

Berczik Ágnes vagyok, biológus és fitoterapeuta.

Természetszerető családba születtem, volt szerencsém gyermekkorom nagy részét gyönyörű környezetben, a vidéket járva eltölteni. Innen egyenes út vezetett a biológus szakmáig, ahol a gyógynövényekre szakosodtam.

Legkedvesebb elfoglaltságom a gyógynövényismereti- és gyűjtőtúrák szervezése, vezetése. A séta során meg-megállunk egy érdekes növény, vagy egyéb természeti „csoda” mellett, mellyel találkozunk. Bemutatom az utunkba kerülő gyógynövényeket, megbeszéljük melyik mire való. Nem csak átrobogunk erdőn-mezőn, hanem észlelünk, látunk ismerkedünk is a környezettel. A séta során van alkalom beszélgetni a résztvevőkkel, válaszolni a kérdésekre, együtt megkeresni a számukra legalkalmasabb gyógyfüveket.

Valkó Zsuzsi

erdőterápia

Valkó Zsuzsi vagyok, az első hivatalos erdőfürdőzés vezető Magyarországon akit az Association of Nature and Forest Therapy képzett.

Jól ismerem a kiégést és tudom, milyen stresszesnek lenni. Mindig izgalmas életem volt, négy országban éltem és minden nap tartogatott valami izgalmasat. Amikor viszont megszületett a kisfiam, hirtelen bezárult körülöttem minden.

Drasztikus változás volt, legtöbbször otthon voltam, kettesben a babával. A második év végére nagyon elfáradtam és semmit nem szeretett volna, csak elbújni és egyedül lenni. Éreztem, hogy valamin változtatnom kell.

Elkezdtem keresni a megnyugváshoz, feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz vezető utat. Azt fedeztem fel, hogy a veteményeskertembe gyomlálva, vagy a természetben sétálva mindig egyszerűbb újabb lendületet venni. Végül egy könyv összekötött az erdőfürdőzéssel és hamar világossá vált: ez az a hivatás amelyre vártam.

Kiknek szól leginkább a Gyógynövényes Erdőfürdőzés?

Tarts velünk, ha

 • vágysz a csendre és a természet nyugalmára
 • erőt és egyensúlyt merítenél a természet erőforrásaiból
 • szívesen tanulnál a természet és az ember kapcsolatáról
 • jobban  megismerkednél az erdő élővilágával és annak gyógynövényeivel
 • fontos számodra az egészségmegőrzés és aktívan tennél a fizikai és mentális jóllétedért

Erre számíthatsz a Gyógynövényes Erdőfürdőzést követően

 • Kisimulsz és kellemesen elfáradsz
 • Feltöltődve, életenergiával feltöltve térsz haza
 • A nap végére mélyebb tudásod és kapcsolatod lesz az erdővel

A korábbi résztvevők ezt mondták a programjainkról ...

“Itt végre egy helyen látom a növényt és hallom róla az infókat. Így sokkal könnyebb megjegyezni. Ráadásul egy túrán többször is látjuk ugyanazt a növényt, így van alkalmunk addig ismételni – megfigyelni a határozóbélyegeit – amíg megmarad a fejemben.”

Az erdőfürdőzés SOKKAL TÖBB, mint egy közös pihentető séta. A séta utáni napon sokkal összeszedettebb és magabiztosabb vagyok és a munkámban is hatékonyabb. Könnyedség és harmónia van bennem elszántság és koncentráció helyett.

“A gyógyfüveken kívül sok érdekes infót hallhattunk a helyről, az itt élő többi növényről, állatról. Ez közelebb hozta a tájat. Idegenként érkeztünk, de ismerősként köszöntünk el.”

Zsuzsi különleges és ritka módszere élménydús találkozás önmagammal és a természettel. A séta során sikerült megfogalmaznom és ki is mondanom olyan tényeket amelyeket régóta csak tudat alatt rágcsáltam. Az erdőfürdőzés eszközt ad a jelen és a valóság megéléséhez, csendesíti a felesleges gondolatokat és érzékennyé tesz a körülöttünk lévő világ befogadására.

Leggyakrabbi kérdések
az erdőfürdőzésről

Gyakran felmerül, hogy vajon mi a különbség az erdőfürdő és a természetben tett séta, túra vagy kirándulás között. 

Íme a 3 legfontosabb különbség:

 1. Bemegyünk az erdő sűrűjébe és egy pici területet megismerve figyelünk az ott történő dolgokra, környezetre. Az erdőfürdőzésen leginkább az adott környezetet, annak részletgazdagságát figyeljük meg, nem kiépített utakon, turistaösvényeken rójuk a kilómétereket.
 1. Az erdőfürdő egy irányított relaxációs séta, ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Az erdőfürdő során nincs idegenvezetés, nem látogatunk meg nevezetességeket, és állat- és növényhatározást sem végzünk.
 1. Az erdőfürdőzésen önmagunkra és az erdőre figyelünk. Ahhoz hogy ezt zavartalanul megtehessük, alapvetően NEM beszélgetünk … csak a megosztó körben. A csend abban segít hogy figyelni tudj. Befelé és kifelé egyaránt. Megfigyelheted hogy minél csendesebb vagy egy erdőben, az annál inkább felfedi magát előtted.

Egy ilyen séta lehetőséget ad rá hogy új szemszögből kapcsolódjunk a természeti elemekhez: megállni és elmerülni a táj látványában, megérinteni a fákat és társaikat és megfigyelni az apró élőlényeket, amelyek mellett máskor elmennénk. Ezek szelíden, de hatékonyan terelik az embert a lelassulás és az éber jelenlét felé, anélkül hogy ezt bármilyen módon erőltetnék.  Kisimítja az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. Az összes érzékszerved bevonásával merülsz el az erdei környezetben és ez segít:

✅ kisimulni

✅ elcsendesedni

✅ a jelenben maradni

✅ része lenni az erdőnek

✅ minőségi időt eltölteni

Mindenkinek mást ad, éppen azt, amiben az adott élethelyzetében szüksége van. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre, melyek közül néhányat összegyűjtöttem nektek, a teljesség igénye nélkül:

💛 Csökkenti a vérnyomást és a pulzust

🧡 Helyreállítja a koncentráló készséget

❤️ Jótékony hatással van a szorongás, düh, depresszió tüneteire

💛 Növeli az energiaszintet és vitalitást

🧡 Egy 3 órás séta után 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen.

❤️ Kisimítja az idegrendszert

Végtelen nyugalom járja át tested, lelked. Igazi énidő, amikor csak magaddal foglalkozhatsz. Nincs más dolgod, mind meghallani a saját belső hangod, megtalálni a saját belső csended. Remélem, így már érthető, hogy az erdőfürdőzés miben különbözik a túrázástól és egy egyszerű erdei sétától.

Egy kis területet fedezünk fel a természetben aprólékosan, csendben, a részletekre figyelve. A séta semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. 

Olyan gyakorlatokat osztok meg veled, amelyek segítségével közösséget élünk meg a természettel. Találkozásunk elején mesélek az erdőfürdőzésről és útmutatóval látlak el, mire figyelj.

Ennek első állomása egy vezetett elcsendesülés, majd egy lassú séta során megfigyeljük a körülöttünk lévő tájat és élőlényeket. Ezt követően olyan lehetőségeket kínálok fel, ami önálló felfedezésre hív. 

Minden egyes gyakorlat után összegyűlünk és megbeszéljük, ki hogy érzi magát, milyen gondolatokat ébreszt benne az erdő, hogy érzi magát ahhoz képest, hogy belépett oda. 

A sétát egy tea ceremóniával zárjuk, ahol egy kiemelt gyógynövény kap szerepet.

Amikor először találkoztam az erdőfürdőzéssel, az első kérdésem – ahogy talán neked is – a következő volt: mégis miért kell ehhez vezető meg szervezett séta, amikor én is ki tudok menni a természetbe? Ez így van, és biztatunk is erre! A valóság azonban nem éppen így fest… a tendencia az, hogy nem töltünk elég időt kint. 

Napjainkban átlagosan az időnk 90%-át fedett helyen, a lakásunkban vagy a munkahelyünkön, gép előtt töltjük. Ez pedig pedig óriási stresszel jár. A városi életmód 20%-kal növeli az esélyét valamilyen szorongásos probléma, és 40%-nel a hangulatzavarok kialakulásának esélyét.

Az erdőfürdő vezetők kiváló szakemberek, akik képesek összekötni az embereket a természettel úgy, hogy megtanuld igazán látni és elismerni azt. Én vagyok az aki kinyitja a kaput ezekre az élményekre és segítséget nyújtok abban, hogy zsigerileg kapcsolódj az erdőkhöz, mezőkhöz és annak minden lakójához. Figyelek rá hogy valóban le tudj lassulni. Nem kell gondolkoznod azon, hogy mikor mit csinálj, bízd rám magam. Ráhangollak és benne tartalak a folyamatban, amely már rengetegszer bizonyította, hogy sikeresen működik.

Ezt a gyakorlatsort az ANFT és Amos Clifford egy évtizedig csiszolta és tesztelte több ezer alkalommal, hogy valóban hatékonyan tudjon segíteni. A séta végére kitisztulnak a gondolataid, nyugalmat és harmóniát érzel és komfortosabban érzed magad a bőrödben. A vezetett erdőfürdőzés különlegessége, hogy olyan közösségi élményt élsz át, ahol mások tapasztalataiból gazdagodsz anélkül, hogy bárki megpróbálna meggyőzni a saját igazáról vagy megszerelni téged. 

Átlagosan 3 órás egy program, hidegben ez lecsökkenthet 2 órára illetve  sokszor van igény arra hogy akár 4 óráig is maradjunk.

Gyere kényelmes ruhában amit nem sajnálsz ha összekoszolódik. Kérlek a séta előtt nézz rá az aznapi időjárás-jelentésre és aszerint öltözz fel! Mivel nem túrázunk, hanem elsősorban szemlélődő relaxációs gyakorlatokat végzünk az erdőben, érdemes több és melegebb ruhával készülni. A tájékoztató emailben kapsz pontosan leírom melyik évszakban mit viselj.

Semmi extra vagy drága felszerelésre nincs szükség. Amit ajánlani  szoktam az az évszaknak megfelelő ruházat, egy kulacs meleg teával vagy  vízzel, valami harapnivaló és egy ülőke (ülőpárna, kempingszék,  pikniktakaró).

Számíts rá hogy rossz időtől, esőtől, zivatartól nem ijedünk meg.
Hacsak nem lesz veszélyes időjárás: villámlás, szélvihar vagy felhőszakadás, akkor számíthatsz az eseményre. Természetesen ebben az esetben értesítelek arról hogy elmarad.

Mindenféle “rossz idő” legalább kétszer rosszabbnak néz ki a lakáson belülről és valójában az elindulás, a kimozdulás nehéz. Az északiaknak van erről egyébként egy nagyon találó mondása: Nincs rossz idő, csak rossz ruha. Azaz ha megfelelő a ruházatunk, védve vagyunk mindenféle időjárástól. Eső, szél, hó, hideg vagy vihar nem kifogás, csak rendes ruhat kell magunkra venni es máris mehetünk ki a szabadba.
 
Az erdő mindig védelmet ad. A lombkoronák alatt például alig, vagy nem is esik az eső. Bár vezettem már erdőfürdőzést esőben, ezt újra és újra friss tapasztalásként élem meg. Ráadásul az erdei növények esőben és eső után megnövekedett mennyiségű fitoncidot árasztanak magukból. Ezek antibakteriális vegyületek és az a feladatuk hogy megvédjék a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. Amikor belélegezzük ezeket az illóolajokat a sétánk során, akár 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen!

Kullancsok, szúnyogok, legyek … nekik mind az erdő az otthonuk és számíts rá hogy találkozni fogunk velük. Ha érzékeny vagy rájuk kend be magad riasztóval indulás előtt és hazaérve mindig ellenőrizd került -e beléd kullancs. Nálam mindig van nálam rovarűző spray amit séta előtt körbeadok.

Csoportos erdőfürdő esetében kisebb csoportok szoktak jönni, átlagosan 4-8 fő a vezetőn kívül. A  maximum amit jó szívvel kísérek az 20 fő.

Ha esetleg zavar mások társasága, akkor a privát erdőfürdőzést javaslom – akár a barátaiddal, szeretteiddel együtt. 

1) Az erdőfürdő vezetővé válást egy 6 hónapos gyakornoki időszak és egy vadon elsősegély tanfolyam előzi meg, amely mind időben mind anyagilag nagy befektetés.

2) Minden séta előtt felmérem a terepet és bejárom az útvonalunkat amely sokszor legalább annyi idő mint magát a sétát megtartani.

3) Gyógynövényt gyűjtök és felkészülök arra, hogy arról megfelelő tájékozottsággal meséljek neked

4) Az adott program létrehozása, annak terjesztése és a kapcsolattartás adminisztrációs munkával jár, amit szintén a séta díja fedez.

5) A gyakorlatokra és az erdőfürdő témájára külön készülök otthon, előre megtervezve hogy ott már arra figyelhessek mire van szükséged az erdőben és hogyan kísérjelek a séta során.

6) Minden alkalommal megvendégellek egészséges csemegékkel és teával, amely szintén benne van a jegyárban.

A személyesen vezetett erdőfürdőzéseken nem fordulhat elő az, hogy a résztvevő ne érezzen valamilyen pozitív közérzetváltozást.

 Ha mégsem így történik, akkor garantálom azt, hogy visszautalom az igénybe vett szolgáltatás árát. Eddig még nem volt olyan akinek ne tett volna jót az erdőfürdőzés.

Kérlek itt regisztrálj az általad választott eseményre!
Görgess le az összes dátumhoz