fbpx

Erdei Illatterápia

fedezd fel a természet aromáit

érzéki élmény,
Lélekemelő tapasztalás

2022.06.11. 14:00-17:00 Fóti Somlyó

Az illatok felemelnek és új tájakra visznek ...

Az illatok és érzelmeink közti kapcsolat rendkívüli mértékben hat ránk. Ha egy számodra kellemes illatot érzel, az legtöbbször valamilyen boldog és kedves emlék felidézését váltja ki. Az erdő illata is így hat ránk. 

érzelmeink 75%-át az illatok befolyásolják

Ezen az alkalmon a legjobb minőségű illóolajokat és a természet terápiás hatását ötvözzük az erdőfürdőzés gyakorlatain keresztül. Olyan gyakorlatokkal kísérlek majd, amely ráhangol az erdő életközösségére és azokra az illatokra, amely a legnagyobb örömet okozzák számodra.

Egészségmegőrzés

Merülj el a természetben és élvezd jótékony hatásait

Feltöltődés

Engedd hogy átjárjon az
erdő nyugalma és illatai

Minőségi idő

Szakadj ki a mindennapi rohanásból és feladatokból

Erdő- és illatterápia

A programon az Oshadhi illóolajai és az erdőfürdőzés módszerei egyesülnek  … egy helyre vezet mindkettő: a lélek ösvényeire. 

Az erdőfürdő vezető abban segít, hogy tudatosan irányítja a figyelmed. A lehetőségek amiket felajánlok az érzékszerveket aktivizálja, kiemelt fókuszt kapva itt a szaglásezen keresztül figyelsz majd a természetre és önmagadra.

Az illatokkal és az erdő vezetésével azt követed majd azt, amerre a saját kíváncsiságod vezet. Egy-egy gyakorlat közben pihen a test, ébred a lélek

A 3 órás séta után kisimulva és  életerővel telve térsz majd vissza a hétköznapokba.

Így töltődhetsz fel az Erdő- és illatterápia alatt

A program a következő menetrend szerint épül fel:

1. Találkozó, ismertető, egymás megismerése

Egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozunk, és ráhangolódunk a tájra, egymásra.

Mesélünk magunkról és arról mire számíts, majd elmagyarázzuk, mire is figyelj a program közben.

2. Aromaterápiás
közös séta az erdőben

Egy kisebb területet fedezünk fel együtt, nem sietve, inkább a jelenre koncentrálva.

Lelassulunk, feldezzük az erdő miliójét és illatait. Megtapasztaljuk milyen része lenni mindennek.

3. Élmények megosztása, beszélgetés, teázás

A közös program alatt megosztjuk egymással az élményeket és tapasztalásokat.

Az erdőfürdőzés elmaradhatatlan záró akkordja pedig egy hamisítatlan aromavíz szeánsz.

Amennyiben részt veszel a programon, akkor ezzel az ajándékocsomaggal kedveskedünk hogy otthon is átélhesd mindazt, amit velünk az erdőben. 

Kiknek való leginkább az Erdő- és illatterápia?

 • a város szürkeségétől megfáradt személyeknek, akik a természetbe vágynak;
 •  az aromaterápia szerelmeseinek
 • illetve a csend, a lelassulás és a belső munka jótékony hatását pontosan ismerőknek.

Erre számíthatsz az Erdő- és illatterápiát követően

 • az újjászülető erdei élővilág pompás illatát még napok múlva is érezni fogod;
 • hirtelen színesebbé válik a régóta szürkének és egyhangúnak tűnő világ;
 • reggelente jobb kedvvel ébredsz és könnyebben boldogulsz a feladataidban;
 • a környezeted elismerő szavakkal illet a derűsebb hangulatod miatt;
 • és jó eséllyel Te is beleszeretsz majd a természet hamisítatlan szépségébe.

Miért kell ehhez vezető?

Pont ezt kérdeztem én is, amikor először találkoztam az erdőfürdőzéssel.

Az én feladatom azt elősegíteni, hogy tényleg képes legyél lelassulni, kapcsolódni tudj a természethez, és hogy problémák helyett ténylegesen észre tudd venni a természet feltöltő erővel ható szépségeit.

Ez egy szakma, amit én is tanultam. Felelősségemnek érzem segíteni Téged abban, hogy – legalább 3 óra erejéig – mentesíthesd magad a nemkívánatos stresszforrásoktól.

A korábbi résztvevők ezt mondták:

Az ember így vagy úgy, de ráébred, hogy valódi feltöltődést az anyaföldtől kaphat igazán. A Zsuzsival töltött idő során megértettem, hogy ez egy erőfeszítéstől mentes harmonikus kapcsolat. Az ember valódi jelenlétével, a vággyal, hogy ne csak kapjon, de vissza is adjon, megteremt egy soha ki nem fogyó energiafolyamot. Teljesen lelassulni, minden érzékszervvel az erdőre figyelni teljes lelki békét hozott, s az erdő erőfeszítés nélkül feltárta a válaszokat a kérdéseimre. Zsuzsi ajándék a ma emberének, remélem még sokan osztozhatnak bölcsességében, az emberek, s az erdő iránti mély tiszteletében, s segítségével újra kapcsolódhatnak e kifogyhatatlan energiaforráshoz.

Hári Katalin,
angol nyelvtanár

Amit Valkó Zsuzsi csinál az SOKKAL TÖBB, mint egy közös pihentető séta. A séta utáni napon sokkal összeszedettebb és magabiztosabb vagyok és a munkámban is hatékonyabb. Könnyedség és harmónia van bennem elszántság és koncentráció helyett.

Kotan Niki,
gyászfeldolgozó specialista

Tavaly ősszel olvastam Dr. Csing Li – Sinrin Joku című könyvét, mely az Erdőfürdőzésről szól. Már akkor éreztem, hogy ki kell próbálnom, de valamiért most rendezte úgy a sors, hogy Valkó Zsuzsi vezetésével megtapasztaljam az erdő csodáit, ráadásul kedvenc alternatív gyógymódommal, az aromaterápiával ötvözve az Oshadhi.hu jóvoltából. Az Erdőfürdőzés nem csupán egy erdei túra, sokkal több annál. Amikor a természethez visszatérve újra érzed az anyaföld támogatását, a fák gyógyító erejét, a föld illatát, az apró kavicsokat és fűszálakat a talpad alatt, a patak mosta kövek erejét, a lágy szellőt a bőrödön, a napsugarak táncát az arcodon a fák árnyékain keresztül beszűrődni, az összes érzékszerved megújul, feltöltődik, újjászületik… Végtelen nyugalom járja át tested, lelked. Igazi énidő, amikor csak magaddal kell foglalkoznod, meghallani a saját belső hangod, megtalálni a saját belső csended. A mai ember számára ez az igazi kihívás, csendben maradni, mindenféle figyelemelvonó tényező (pl. telefon) nélkül, és csak magára, a természetre figyelni. Zsuzsi séta közbeni feladatai nagyon szépen segítik ezt a folyamatot, megtanítanak újra a jelenben lenni, figyelni a légzésünkre, szívünk hangjára, az erdő hangjaira, illataira, hogy újra visszataláljunk a természet által Önmagunkhoz. Szeretettel ajánlom mindenkinek ezt a csodálatos lélekemelő terápiát. 

Fábián-Palya Réka
jógaoktató, természetgyógyász

Néhány szó rólunk...

Az Oshadhi filozófiájának alapját a tisztaság, a természetesség, az egyszerűség és az életöröm adja. A cég filozófiája és mottója (“Szenvedélyünk a természet”) nem csupán üres szavak. Ezek mögött a mondatok mögött valódi értékek, komoly szakmai múlt bújik meg.

Az Oshadhi illóolajok a világ legjobb minőségű, 100 %-os olajai. Az Oshadhi világelső a terápiás célokra használható olajok minőségét illetően. A termékek mind természetesek, vegyszerrel nem kezelték őket. 

Mi, az Oshadhi Magyarország csapata teljes szívünkből, őszintén állunk az Oshadhi márka mellett, mert személyesen is megtapasztalhattuk, hogy amikor megvásárol valaki egy üveg Oshadhi illóolajat, akkor abban a kis kobaltkék üvegben nemcsak az igazi növényi esszenciáját veszi meg, hanem a mögötte rejlő szakértelmet, a növény tiszteletét is, amiért a természetes termőhelyén, a saját tempójában hagyják fejlődni (nem üvegházban), a szállítás során a fair-trade kereskedelem gondoskodását, a saját (természetesen állatkísérletektől mentes) laboratóriumi bevizsgálást.

Ezért az illóolajok tiszta növényi esszenciája magában hordozza a természet iránti igazi szeretetet és tiszteletet.

Valkó Zsuzsi vagyok, az első hivatalos erdőfürdőzés vezető Magyarországon akit az Association of Nature and Forest Therapy képzett. Több mint 10 évet dolgoztam tanárként, 2019 óta vezetem az Erdőfürdőzés programjait Budapesten és környékén.

Jól ismerem a kiégést és tudom, milyen stresszesnek lenni. Mindig izgalmas életem volt, négy országban éltem és minden nap tartogatott valami izgalmasat. Amikor viszont megszületett a kisfiam, hirtelen bezárult körülöttem minden.

Drasztikus változás volt, legtöbbször otthon voltam, kettesben a babával. A második év végére nagyon elfáradtam és semmit nem szeretett volna, csak elbújni és egyedül lenni. Éreztem, hogy valamin változtatnom kell.

Elkezdtem keresni a megnyugváshoz, feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz vezető utat. Azt fedeztem fel, hogy a veteményeskertembe gyomlálva, vagy a természetben sétálva mindig egyszerűbb újabb lendületet venni. Végül egy könyv összekötött az erdőfürdőzéssel és hamar világossá vált: ez az a hivatás amelyre vártam. Az erdőfürdőzés gyakorlatai segítségével úgy kötöm össze az embereket a természettel, hogy közösséget éljenek meg azzal.

Amivel kapcsolatunk van, amit igazán ismerünk, az fontosabb számunkra, kevésbé bántjuk, mint azt, ami idegen. Így szívből, saját indíttatásból kezdesz el törődni a környezeteddel.

Az Oshadi és jómagam is nagyon fontosnak tartjuk, hogy még közelebb kerüljünk a természethez, ehhez erre az egyik legjobb esemény egy Erdő- és Illatterápia.

Leggyakrabbi kérdések
az erdőfürdőzésről

Gyakran felmerül, hogy vajon mi a különbség az erdőfürdő és a természetben tett séta, túra vagy kirándulás között. 

Íme a 3 legfontosabb különbség:

 1. Bemegyünk az erdő sűrűjébe és egy pici területet megismerve figyelünk az ott történő dolgokra, környezetre. Az erdőfürdőzésen leginkább az adott környezetet, annak részletgazdagságát figyeljük meg, nem kiépített utakon, turistaösvényeken rójuk a kilómétereket.
 1. Az erdőfürdő egy irányított relaxációs séta, ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Az erdőfürdő során nincs idegenvezetés, nem látogatunk meg nevezetességeket, és állat- és növényhatározást sem végzünk.
 1. Az erdőfürdőzésen önmagunkra és az erdőre figyelünk. Ahhoz hogy ezt zavartalanul megtehessük, alapvetően NEM beszélgetünk … csak a megosztó körben. A csend abban segít hogy figyelni tudj. Befelé és kifelé egyaránt. Megfigyelheted hogy minél csendesebb vagy egy erdőben, az annál inkább felfedi magát előtted.

Egy ilyen séta lehetőséget ad rá hogy új szemszögből kapcsolódjunk a természeti elemekhez: megállni és elmerülni a táj látványában, megérinteni a fákat és társaikat és megfigyelni az apró élőlényeket, amelyek mellett máskor elmennénk. Ezek szelíden, de hatékonyan terelik az embert a lelassulás és az éber jelenlét felé, anélkül hogy ezt bármilyen módon erőltetnék.  Kisimítja az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. Az összes érzékszerved bevonásával merülsz el az erdei környezetben és ez segít:

✅ kisimulni

✅ elcsendesedni

✅ a jelenben maradni

✅ része lenni az erdőnek

✅ minőségi időt eltölteni

Mindenkinek mást ad, éppen azt, amiben az adott élethelyzetében szüksége van. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre, melyek közül néhányat összegyűjtöttem nektek, a teljesség igénye nélkül:

💛 Csökkenti a vérnyomást és a pulzust

🧡 Helyreállítja a koncentráló készséget

❤️ Jótékony hatással van a szorongás, düh, depresszió tüneteire

💛 Növeli az energiaszintet és vitalitást

🧡 Egy 3 órás séta után 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen.

❤️ Kisimítja az idegrendszert

Végtelen nyugalom járja át tested, lelked. Igazi énidő, amikor csak magaddal foglalkozhatsz. Nincs más dolgod, mind meghallani a saját belső hangod, megtalálni a saját belső csended. Remélem, így már érthető, hogy az erdőfürdőzés miben különbözik a túrázástól és egy egyszerű erdei sétától.

Egy kis területet fedezünk fel a természetben aprólékosan, csendben, a részletekre figyelve. A séta semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. 

Olyan gyakorlatokat osztok meg veled, amelyek segítségével közösséget élünk meg a természettel. Találkozásunk elején mesélek az erdőfürdőzésről és útmutatóval látlak el, mire figyelj.

Ennek első állomása egy vezetett elcsendesülés, majd egy lassú séta során megfigyeljük a körülöttünk lévő tájat és élőlényeket. Ezt követően olyan lehetőségeket kínálok fel, ami önálló felfedezésre hív. 

Minden egyes gyakorlat után összegyűlünk és megbeszéljük, ki hogy érzi magát, milyen gondolatokat ébreszt benne az erdő, hogy érzi magát ahhoz képest, hogy belépett oda. 

A sétát egy tea ceremóniával zárjuk, ahol egy kiemelt gyógynövény kap szerepet.

Amikor először találkoztam az erdőfürdőzéssel, az első kérdésem – ahogy talán neked is – a következő volt: mégis miért kell ehhez vezető meg szervezett séta, amikor én is ki tudok menni a természetbe? Ez így van, és biztatunk is erre! A valóság azonban nem éppen így fest… a tendencia az, hogy nem töltünk elég időt kint. 

Napjainkban átlagosan az időnk 90%-át fedett helyen, a lakásunkban vagy a munkahelyünkön, gép előtt töltjük. Ez pedig pedig óriási stresszel jár. A városi életmód 20%-kal növeli az esélyét valamilyen szorongásos probléma, és 40%-nel a hangulatzavarok kialakulásának esélyét.

Az erdőfürdő vezetők kiváló szakemberek, akik képesek összekötni az embereket a természettel úgy, hogy megtanuld igazán látni és elismerni azt. Én vagyok az aki kinyitja a kaput ezekre az élményekre és segítséget nyújtok abban, hogy zsigerileg kapcsolódj az erdőkhöz, mezőkhöz és annak minden lakójához. Figyelek rá hogy valóban le tudj lassulni. Nem kell gondolkoznod azon, hogy mikor mit csinálj, bízd rám magam. Ráhangollak és benne tartalak a folyamatban, amely már rengetegszer bizonyította, hogy sikeresen működik.

Ezt a gyakorlatsort az ANFT és Amos Clifford egy évtizedig csiszolta és tesztelte több ezer alkalommal, hogy valóban hatékonyan tudjon segíteni. A séta végére kitisztulnak a gondolataid, nyugalmat és harmóniát érzel és komfortosabban érzed magad a bőrödben. A vezetett erdőfürdőzés különlegessége, hogy olyan közösségi élményt élsz át, ahol mások tapasztalataiból gazdagodsz anélkül, hogy bárki megpróbálna meggyőzni a saját igazáról vagy megszerelni téged. 

Átlagosan 3 órás egy program, hidegben ez lecsökkenthet 2 órára illetve  sokszor van igény arra hogy akár 4 óráig is maradjunk.

Gyere kényelmes ruhában amit nem sajnálsz ha összekoszolódik. Kérlek a séta előtt nézz rá az aznapi időjárás-jelentésre és aszerint öltözz fel! Mivel nem túrázunk, hanem elsősorban szemlélődő relaxációs gyakorlatokat végzünk az erdőben, érdemes több és melegebb ruhával készülni. A tájékoztató emailben kapsz pontosan leírom melyik évszakban mit viselj.

Semmi extra vagy drága felszerelésre nincs szükség. Amit ajánlani  szoktam az az évszaknak megfelelő ruházat, egy kulacs meleg teával vagy  vízzel, valami harapnivaló és egy ülőke (ülőpárna, kempingszék,  pikniktakaró).

Számíts rá hogy rossz időtől, esőtől, zivatartól nem ijedünk meg.
Hacsak nem lesz veszélyes időjárás: villámlás, szélvihar vagy felhőszakadás, akkor számíthatsz az eseményre. Természetesen ebben az esetben értesítelek arról hogy elmarad.

Mindenféle “rossz idő” legalább kétszer rosszabbnak néz ki a lakáson belülről és valójában az elindulás, a kimozdulás nehéz. Az északiaknak van erről egyébként egy nagyon találó mondása: Nincs rossz idő, csak rossz ruha. Azaz ha megfelelő a ruházatunk, védve vagyunk mindenféle időjárástól. Eső, szél, hó, hideg vagy vihar nem kifogás, csak rendes ruhat kell magunkra venni es máris mehetünk ki a szabadba.
 
Az erdő mindig védelmet ad. A lombkoronák alatt például alig, vagy nem is esik az eső. Bár vezettem már erdőfürdőzést esőben, ezt újra és újra friss tapasztalásként élem meg. Ráadásul az erdei növények esőben és eső után megnövekedett mennyiségű fitoncidot árasztanak magukból. Ezek antibakteriális vegyületek és az a feladatuk hogy megvédjék a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. Amikor belélegezzük ezeket az illóolajokat a sétánk során, akár 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen!

Kullancsok, szúnyogok, legyek … nekik mind az erdő az otthonuk és számíts rá hogy találkozni fogunk velük. Ha érzékeny vagy rájuk kend be magad riasztóval indulás előtt és hazaérve mindig ellenőrizd került -e beléd kullancs. Nálam mindig van nálam rovarűző spray amit séta előtt körbeadok.

Csoportos erdőfürdő esetében kisebb csoportok szoktak jönni, átlagosan 4-8 fő a vezetőn kívül. A  maximum amit jó szívvel kísérek az 20 fő.

Ha esetleg zavar mások társasága, akkor a privát erdőfürdőzést javaslom – akár a barátaiddal, szeretteiddel együtt. 

1) Az erdőfürdő vezetővé válást egy 6 hónapos gyakornoki időszak és egy vadon elsősegély tanfolyam előzi meg, amely mind időben mind anyagilag nagy befektetés.

2) Minden séta előtt felmérem a terepet és bejárom az útvonalunkat amely sokszor legalább annyi idő mint magát a sétát megtartani.

3) Gyógynövényt gyűjtök és felkészülök arra, hogy arról megfelelő tájékozottsággal meséljek neked

4) Az adott program létrehozása, annak terjesztése és a kapcsolattartás adminisztrációs munkával jár, amit szintén a séta díja fedez.

5) A gyakorlatokra és az erdőfürdő témájára külön készülök otthon, előre megtervezve hogy ott már arra figyelhessek mire van szükséged az erdőben és hogyan kísérjelek a séta során.

6) Minden alkalommal megvendégellek egészséges csemegékkel és teával, amely szintén benne van a jegyárban.

A személyesen vezetett erdőfürdőzéseken nem fordulhat elő az, hogy a résztvevő ne érezzen valamilyen pozitív közérzetváltozást.

 Ha mégsem így történik, akkor garantálom azt, hogy visszautalom az igénybe vett szolgáltatás árát. Eddig még nem volt olyan akinek ne tett volna jót az erdőfürdőzés.

Hogyan élvezheted az erdőfürdő hatásait tartósan, otthon?

Egy ERDEI SÉTA aromaszettel,

amely három gondosan kiválasztott aromaterápiás készítményből áll: egy masszázsolajból, egy szoba spray-ből és egy illóolajkeverékből Vidd magaddal az erdőt, bárhová is mégy ...

Erdőfürdőzés SZOBA SPRAY, 30ml

Finom aromás permete képzeletben egy erdőfürdőzésre repít minket, egy örökzöld fenyőerdő közepére... A hemlokfenyő, a balzsamfenyő, a douglas fenyő, az ezüstfenyő és a szibériai fenyő értékes olajai friss és tiszta hangulatot teremtenek, bármely helyiségben.

Értékes fák MASSZÁZSOLAJ, 30ml

Ebben a masszázsolajban a sziámi fa, a gurjun olaj és a himalája cédrus balzsamosan édes, fás illatkompozíciója, mirhával és cistusszal keverve, gyengéden kiegészülve a copaiba fűszeres aromáival, a tömjén az elemi és a szantálfa a lelket is megmozgató étékes olajaival ápolja a bőrt és stimulálja az érzékeinket.

Fenyőliget ILLÓOLAJ KEVERÉK, 5ml

A kölönbőző fenyőfélék élénkítő aromájnak keveréke: cirbolyafenyő, erdeifenyő, norvég lucfenyő, törpefenyő, ciprus illóolajok a boróka földelő hatású illóolajával kiegészítve.

Ez az esemény elmarad de várunk a többi alkalomra!