fbpx

immunerősítő
Erdőfürdőzés

a természet patikája

Erősítsd meg a tested védelmi
rendszerét természetesen!

VISEGRÁDI HEGYSÉG

2021.11.27. 11:00-14:00

Megfázás, influenza - az őszi-téli időszak kellemetlen társai

Ha az immunrendszered nem működik optimálisan, a szervezetedbe jutott baktériumok és vírusok megbetegedéseket, majd súlyos szövődményeket okozhatnak. Kulcsfontosságú hogy erős maradjon és jól működjön azokban a hónapokban; amikor a legnagyobb a megbetegedés- és fertőzésveszély.

Az immunrendszer legnagyobb ellensége a stressz és a negatív érzések, gondolatok elhatalmasodása.

A mai rohanó világban szinte lehetetlen 100%-ban stresszmentesen élni. De mit szólnál, ha néhány óra erejéig megfeledkezhetnél minden feszültségforrásról? A természet erejével végre megszabadulhatsz a káros negatív energiáktól.

Segítek abban, hogy megőrizd az egészséged

Az erdőfürdőzés hatékony megoldás a stressz természetes kezelésére. Bizonyítottan segít:

 • kitisztítani az elméd a szüntelenül zakatoló gondolatoktól és aggodalmaktól;
 • semlegesíteni a stressz káros egészségügyi hatásait;
 • rátalálni a nyugalomra és belső egyensúlyra;
 • a természet és az erdő gyógyító erejét alkalmazva.

Hogy zajlik az erdőfürdőzés

A program a következő menetrend szerint épül fel:

1. Találkozó, dióhéjban megismerjük egymást

Egy előre megbeszélt helyen és időpontban találkozunk, és egymásra hangolódunk.

Picit mesélek az erdőfürdőzésről, majd adok néhány tippet, mire is figyelj a program közben.

2. Immunerősítő gyakorlatok az erdőben

Egy kisebb területet fedezünk fel együtt, nem sietve, inkább a jelenre koncentrálva.

Lelassulunk, kitisztul az elménk, és megtapasztaljuk a természet gyógyító erejét.

3. Élmények megosztása, beszélgetés, teázás

A program alatt megosztjuk egymással az élményeket és tapasztalásokat.

Az erdőfürdőzés elmaradhatatlan záró akkordja pedig egy hamisítatlan immunerősítő tea szeánsz.

Miért kell ehhez vezető?

Pont ezt kérdeztem én is, amikor először találkoztam az erdőfürdőzéssel.

Az én feladatom azt elősegíteni, hogy tényleg képes legyél lelassulni, kapcsolódni tudj a természethez, és hogy problémák helyett ténylegesen észre tudd venni a természet feltöltő erővel ható szépségeit.

Ez egy szakma, amit én is tanultam. Felelősségemnek érzem segíteni Téged abban, hogy – legalább 3 óra erejéig – mentesíthesd magad a nemkívánatos stresszforrásoktól.


Kiknek segít leginkább az Immunerősítő Erdőfürdőzés?

 • azoknak akik az őszi-téli időszakban megerősítenék az immunrendszerüket
 • fokozott stresszt megélt személyeknek, akik szeretnének újfent rátalálni a lelki békére
 • akik alternatív, természetes egészségmegőrzési módszert keresnek testi-lelki egészségük édekében

Erre számíthatsz az Immunerősítő Erdőfürdőzést követően

1 alkalom után 50%-al nő az NK-sejtek (azok fehérvérsejtek, amelyek képesek megtámadni és elpusztítani a vírussal fertőződött vagy tumoros sejteket). Ennek hatását 1 hónapig élvezheted, azaz a megfelelő immunerősítéshez érdemes havonta erdőfürdőzni. 

 • 2 olyan gyógynövénnyel is megismerkedsz, amelyeket otthon is bevethetsz
 • Felkészíted a szervezeted az influenzaszezon elleni küzdelemre
 • a nyugalmat és kiegyensúlyozotságotnapokig érezni fogod;
 • könnyebben boldogulsz a feladataidban;

Az erdei növények fitoncidokat árasztanak magukból amelyek antibakteriális vegyületek és az a feladatuk hogy megvédjék a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. Mivel a 19. Századig ebben a környezetben éltünk, az emberi szervezetre is ilyen hatással van. Amikor belélegezzük ezeket az illóolajokat a sétánk során, akár 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen!

A korábbi résztvevők ezt mondták az Erdőfürdőzésről

Amit Valkó Zsuzsi csinál az SOKKAL TÖBB, mint egy közös pihentető séta. A séta utáni napon sokkal összeszedettebb és magabiztosabb vagyok és a munkámban is hatékonyabb. Könnyedség és harmónia van bennem elszántság és koncentráció helyett.

Kotan Niki,
pedagógus

Az ember így vagy úgy, de ráébred, hogy valódi feltöltődést az anyaföldtől kaphat igazán. A Zsuzsival töltött idő során megértettem, hogy ez egy erőfeszítéstől mentes harmonikus kapcsolat. Az ember valódi jelenlétével, a vággyal, hogy ne csak kapjon, de vissza is adjon, megteremt egy soha ki nem fogyó energiafolyamot. Teljesen lelassulni, minden érzékszervvel az erdőre figyelni teljes lelki békét hozott, s az erdő erőfeszítés nélkül feltárta a válaszokat a kérdéseimre. Zsuzsi ajándék a ma emberének, remélem még sokan osztozhatnak bölcsességében, az emberek, s az erdő iránti mély tiszteletében, s segítségével újra kapcsolódhatnak e kifogyhatatlan energiaforráshoz.

Hári Katalin,
angol nyelvtanár

Tegnap egy csodálatos élményben volt részünk. A rohanó, kihívásokkal teli hétköznapokból érkezve megtapasztalhattuk milyen a természet, az erdő igazi ereje. Zsuzsi segítségével belefeledkezhettünk a csendbe, a nyugalomba. Tiszta szívből ajánlom mindenkinek aki szeretné megtalálni a lelki békéjét, a csend biztonságát 🙂

Tóth Csabáné Katalin,
masszőr

Zsuzsi különleges és ritka módszere élménydús találkozás önmagammal és a természettel. A séta során sikerült megfogalmaznom és ki is mondanom olyan tényeket amelyeket régóta csak tudat alatt rágcsáltam. Az erdőfürdőzés eszközt ad a jelen és a valóság megéléséhez, csendesíti a felesleges gondolatokat és érzékennyé tesz a körülöttünk lévő világ befogadására.

Endrődy Eszter, SparkLing Spot - Az én kreatív Műhelyem

Néhány szó rólam...

Valkó Zsuzsi vagyok, az első hivatalos erdőfürdőzés vezető Magyarországon akit az Association of Nature and Forest Therapy képzett.

Jól ismerem a kiégést és tudom, milyen stresszesnek lenni. Mindig izgalmas életem volt, négy országban éltem és minden nap tartogatott valami izgalmasat. Amikor viszont megszületett a kisfiam, hirtelen bezárult körülöttem minden.

Drasztikus változás volt, legtöbbször otthon voltam, kettesben a babával. A második év végére nagyon elfáradtam és semmit nem szeretett volna, csak elbújni és egyedül lenni. Éreztem, hogy valamin változtatnom kell.

Elkezdtem keresni a megnyugváshoz, feltöltődéshez és kikapcsolódáshoz vezető utat. Azt fedeztem fel, hogy a veteményeskertembe gyomlálva, vagy a természetben sétálva mindig egyszerűbb újabb lendületet venni. Végül egy könyv összekötött az erdőfürdőzéssel és hamar világossá vált: ez az a hivatás amelyre vártam.

Leggyakrabbi kérdések
az erdőfürdőzésről

Gyakran felmerül, hogy vajon mi a különbség az erdőfürdő és a természetben tett séta, túra vagy kirándulás között. 

Íme a 3 legfontosabb különbség:

 1. Bemegyünk az erdő sűrűjébe és egy pici területet megismerve figyelünk az ott történő dolgokra, környezetre. Az erdőfürdőzésen leginkább az adott környezetet, annak részletgazdagságát figyeljük meg, nem kiépített utakon, turistaösvényeken rójuk a kilómétereket.
 1. Az erdőfürdő egy irányított relaxációs séta, ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Az erdőfürdő során nincs idegenvezetés, nem látogatunk meg nevezetességeket, és állat- és növényhatározást sem végzünk.
 1. Az erdőfürdőzésen önmagunkra és az erdőre figyelünk. Ahhoz hogy ezt zavartalanul megtehessük, alapvetően NEM beszélgetünk … csak a megosztó körben. A csend abban segít hogy figyelni tudj. Befelé és kifelé egyaránt. Megfigyelheted hogy minél csendesebb vagy egy erdőben, az annál inkább felfedi magát előtted.

Egy ilyen séta lehetőséget ad rá hogy új szemszögből kapcsolódjunk a természeti elemekhez: megállni és elmerülni a táj látványában, megérinteni a fákat és társaikat és megfigyelni az apró élőlényeket, amelyek mellett máskor elmennénk. Ezek szelíden, de hatékonyan terelik az embert a lelassulás és az éber jelenlét felé, anélkül hogy ezt bármilyen módon erőltetnék.  Kisimítja az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. Az összes érzékszerved bevonásával merülsz el az erdei környezetben és ez segít:

✅ kisimulni

✅ elcsendesedni

✅ a jelenben maradni

✅ része lenni az erdőnek

✅ minőségi időt eltölteni

Mindenkinek mást ad, éppen azt, amiben az adott élethelyzetében szüksége van. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre, melyek közül néhányat összegyűjtöttem nektek, a teljesség igénye nélkül:

💛 Csökkenti a vérnyomást és a pulzust

🧡 Helyreállítja a koncentráló készséget

❤️ Jótékony hatással van a szorongás, düh, depresszió tüneteire

💛 Növeli az energiaszintet és vitalitást

🧡 Egy 3 órás séta után 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen.

❤️ Kisimítja az idegrendszert

Végtelen nyugalom járja át tested, lelked. Igazi énidő, amikor csak magaddal foglalkozhatsz. Nincs más dolgod, mind meghallani a saját belső hangod, megtalálni a saját belső csended. Remélem, így már érthető, hogy az erdőfürdőzés miben különbözik a túrázástól és egy egyszerű erdei sétától.

Egy kis területet fedezünk fel a természetben aprólékosan, csendben, a részletekre figyelve. A séta semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. 

Olyan gyakorlatokat osztok meg veled, amelyek segítségével közösséget élünk meg a természettel. Találkozásunk elején mesélek az erdőfürdőzésről és útmutatóval látlak el, mire figyelj.

Ennek első állomása egy vezetett elcsendesülés, majd egy lassú séta során megfigyeljük a körülöttünk lévő tájat és élőlényeket. Ezt követően olyan lehetőségeket kínálok fel, ami önálló felfedezésre hív. 

Minden egyes gyakorlat után összegyűlünk és megbeszéljük, ki hogy érzi magát, milyen gondolatokat ébreszt benne az erdő, hogy érzi magát ahhoz képest, hogy belépett oda. 

A sétát egy tea ceremóniával zárjuk, ahol egy kiemelt gyógynövény kap szerepet.

Amikor először találkoztam az erdőfürdőzéssel, az első kérdésem – ahogy talán neked is – a következő volt: mégis miért kell ehhez vezető meg szervezett séta, amikor én is ki tudok menni a természetbe? Ez így van, és biztatunk is erre! A valóság azonban nem éppen így fest… a tendencia az, hogy nem töltünk elég időt kint. 

Napjainkban átlagosan az időnk 90%-át fedett helyen, a lakásunkban vagy a munkahelyünkön, gép előtt töltjük. Ez pedig pedig óriási stresszel jár. A városi életmód 20%-kal növeli az esélyét valamilyen szorongásos probléma, és 40%-nel a hangulatzavarok kialakulásának esélyét.

Az erdőfürdő vezetők kiváló szakemberek, akik képesek összekötni az embereket a természettel úgy, hogy megtanuld igazán látni és elismerni azt. Én vagyok az aki kinyitja a kaput ezekre az élményekre és segítséget nyújtok abban, hogy zsigerileg kapcsolódj az erdőkhöz, mezőkhöz és annak minden lakójához. Figyelek rá hogy valóban le tudj lassulni. Nem kell gondolkoznod azon, hogy mikor mit csinálj, bízd rám magam. Ráhangollak és benne tartalak a folyamatban, amely már rengetegszer bizonyította, hogy sikeresen működik.

Ezt a gyakorlatsort az ANFT és Amos Clifford egy évtizedig csiszolta és tesztelte több ezer alkalommal, hogy valóban hatékonyan tudjon segíteni. A séta végére kitisztulnak a gondolataid, nyugalmat és harmóniát érzel és komfortosabban érzed magad a bőrödben. A vezetett erdőfürdőzés különlegessége, hogy olyan közösségi élményt élsz át, ahol mások tapasztalataiból gazdagodsz anélkül, hogy bárki megpróbálna meggyőzni a saját igazáról vagy megszerelni téged. 

Átlagosan 3 órás egy program, hidegben ez lecsökkenthet 2 órára illetve  sokszor van igény arra hogy akár 4 óráig is maradjunk.

Gyere kényelmes ruhában amit nem sajnálsz ha összekoszolódik. Kérlek a séta előtt nézz rá az aznapi időjárás-jelentésre és aszerint öltözz fel! Mivel nem túrázunk, hanem elsősorban szemlélődő relaxációs gyakorlatokat végzünk az erdőben, érdemes több és melegebb ruhával készülni. A tájékoztató emailben kapsz pontosan leírom melyik évszakban mit viselj.

Semmi extra vagy drága felszerelésre nincs szükség. Amit ajánlani  szoktam az az évszaknak megfelelő ruházat, egy kulacs meleg teával vagy  vízzel, valami harapnivaló és egy ülőke (ülőpárna, kempingszék,  pikniktakaró).

Számíts rá hogy rossz időtől, esőtől, zivatartól nem ijedünk meg.
Hacsak nem lesz veszélyes időjárás: villámlás, szélvihar vagy felhőszakadás, akkor számíthatsz az eseményre. Természetesen ebben az esetben értesítelek arról hogy elmarad.

Mindenféle “rossz idő” legalább kétszer rosszabbnak néz ki a lakáson belülről és valójában az elindulás, a kimozdulás nehéz. Az északiaknak van erről egyébként egy nagyon találó mondása: Nincs rossz idő, csak rossz ruha. Azaz ha megfelelő a ruházatunk, védve vagyunk mindenféle időjárástól. Eső, szél, hó, hideg vagy vihar nem kifogás, csak rendes ruhat kell magunkra venni es máris mehetünk ki a szabadba.
 
Az erdő mindig védelmet ad. A lombkoronák alatt például alig, vagy nem is esik az eső. Bár vezettem már erdőfürdőzést esőben, ezt újra és újra friss tapasztalásként élem meg. Ráadásul az erdei növények esőben és eső után megnövekedett mennyiségű fitoncidot árasztanak magukból. Ezek antibakteriális vegyületek és az a feladatuk hogy megvédjék a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. Amikor belélegezzük ezeket az illóolajokat a sétánk során, akár 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen!

Kullancsok, szúnyogok, legyek … nekik mind az erdő az otthonuk és számíts rá hogy találkozni fogunk velük. Ha érzékeny vagy rájuk kend be magad riasztóval indulás előtt és hazaérve mindig ellenőrizd került -e beléd kullancs. Nálam mindig van nálam rovarűző spray amit séta előtt körbeadok.

Csoportos erdőfürdő esetében kisebb csoportok szoktak jönni, átlagosan 4-8 fő a vezetőn kívül. A  maximum amit jó szívvel kísérek az 20 fő.

Ha esetleg zavar mások társasága, akkor a privát erdőfürdőzést javaslom – akár a barátaiddal, szeretteiddel együtt. 

1) Az erdőfürdő vezetővé válást egy 6 hónapos gyakornoki időszak és egy vadon elsősegély tanfolyam előzi meg, amely mind időben mind anyagilag nagy befektetés.

2) Minden séta előtt felmérem a terepet és bejárom az útvonalunkat amely sokszor legalább annyi idő mint magát a sétát megtartani.

3) Gyógynövényt gyűjtök és felkészülök arra, hogy arról megfelelő tájékozottsággal meséljek neked

4) Az adott program létrehozása, annak terjesztése és a kapcsolattartás adminisztrációs munkával jár, amit szintén a séta díja fedez.

5) A gyakorlatokra és az erdőfürdő témájára külön készülök otthon, előre megtervezve hogy ott már arra figyelhessek mire van szükséged az erdőben és hogyan kísérjelek a séta során.

6) Minden alkalommal megvendégellek egészséges csemegékkel és teával, amely szintén benne van a jegyárban.

A személyesen vezetett erdőfürdőzéseken nem fordulhat elő az, hogy a résztvevő ne érezzen valamilyen pozitív közérzetváltozást.

 Ha mégsem így történik, akkor garantálom azt, hogy visszautalom az igénybe vett szolgáltatás árát. Eddig még nem volt olyan akinek ne tett volna jót az erdőfürdőzés.

Kérlek válaszd ki melyik alkalomra jössz és váltsd meg a jegyed!