fbpx

Szemétgyűjtés, piknik és erdőfürdőzés
Népsziget 2021.03.28. 09:00-15:30

Adj vissza a természetnek:
tisztítsuk meg közösen!

Természetkapcsolat

Vedd észre az élővilágot,
amelynek te is része vagy

Egészségmegőrzés

Látogasd a természetet
hogy egészséges maradj

Relaxáció

Engedd hogy átjárjon az
erdő nyugalma és csendje

Minőségi idő

Szakadj ki a mindennapi
rohanásból és feladatokból

A programról

Szemétgyűjtés: 09:00-11:30

A Népszigeten található az ártéri erdő, amihez sok szállal kötődöm személyesen. Csodahely. Körbeöleli a Duna, mindenhol kidőlt, korhadó fák s közöttük a sarjadó új élet. Ártéri madarak sokaságának otthona. Számos budapesti kikapcsolódási pontja. Pecások, kirándulók és szórakozó emberek szemétgyűjtője. 


Ugyanakkor ez nemcsak egy helyszín, ami értünk van, a mi élvezetünkért. Erdőfürdő vezetőként az is hozzátartozik a munkámhoz, hogy gondozzam azt a helyet, ahol sétákat vezetek.  Ez azt jelenti hogy törődöm azzal a tájjal, amely befogad. Az, hogy megtisztítom: egyfajta tiszteletadás. Erre hívlak most téged is! Ha szeretnéd ingyen kipróbálni az erdőfürdőzést, csatlakozz a délelőtti szemétszedéshez és vendégem vagy egy sétára.


Az erdőfürdőzésben a természettel társak vagyunk, egyenrangú felek. Gyakorlásának egyik legfontosabb eleme a kölcsönösség.  Az; hogy ne csak kihasználd a természetet és pusztán csak élvezd a jótékony hatásait, hanem te is visszaadj valamit abból, amit ott járva kapsz.  A szemétgyűjtés egy olyan dolog amivel visszaadhatsz a környezetednek. És ki tudja, lehet hogy ez a tapasztalás megerősíti benned azt az érzést hogy a környezetvédelem igenis a te ügyed.


Jogosan kérdezed hogy egyáltalán, miért jó egy ilyen környezetben lenni, ahol van szemét?! Itt szeretnék visszautalni magára az erdőfürdőzés céljára: az összekapcsolódásra a természettel. Ez az erdő része a városnak és sok olyan ember is látogatja, aki csak a saját szórakozását keresi. Ezért olyan, amilyen. Most viszont lehetőséged lesz átélni milyen úgy erdőfürdőzni, hogy előtte időt töltesz azzal, hogy magad is teszel azért a tájért, ahol később relaxálsz és kikapcsolódsz. Amikor kijössz velem, azt szeretném hogy átéld: a része vagy az erdőnek. 

Piknik a réten: 11:30-12:30

Szemétszedés után megpihenünk a réten és együtt elfogasztjuk a magunkkal hozott ebédünket. Érdemes beraknod egy piknik pokrócot és annyi ennivalót, ami elég lesz délutánig.  

Erdőfürdőzés: 12:30-15:30

Mire számíts a sétán? Bemegyünk az erdő sűrűjébe és egy pici területet megismerve figyelünk az ott történő dolgokra, környezetre. Az erdőfürdőzésen leginkább az adott terület részletgazdagságát figyeljük meg, nem kiépített utakon, turistaösvényeken rójuk a kilómétereket. Az erdőfürdő során nincs idegenvezetés, nem látogatunk meg nevezetességeket, és állat- és növényhatározást sem végzünk. Lehetőségeket kínálok arra, hogy önmagadra és a tájra figyelj. A séta alatt egy rövid szakaszt járunk be, mely semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg.

Az erdőfürdő egy irányított relaxációs séta, ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Ráadásul már 1 alkalom után 50%-al nő az NK-sejtek (azok fehérvérsejtek, amelyek képesek megtámadni és elpusztítani a vírussal fertőződött vagy tumoros sejteket). Ennek hatását 1 hónapig élvezheted, azaz a megfelelő immunerősítéshez érdemes havonta erdőfürdőzni.

🎁 Azok között, akik a szemétgyűjtesen és az erdőfürdőzésen is részt vesznek egy Oshadhi ajándékcsomagot sorsolunk ki.

Miben segít?

Az erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre:

  • Csökkenti a vérnyomást és a pulzust
  • Helyreállítja a koncentráló készséget
  • Erősíti az immunrendszerünket
  • Jótékony hatással van a szorongás, düh, depresszió tüneteire
  • Nyugtatja az idegrendszert
  • Növeli az energiaszintet és vitalitást
  • Egyensúlyállapotot hoz létre bennünk
  • Támogatja a kreativitást

Végül, de nem utolsósorban: összeköt a természettel.

Hol találkozunk?

A népszigeti ártéri erdő Újpest és Angyalföld határán található, az északi összekötő hídtól jobbra. Egykor a Duna egyik szigete volt, azonban az 1830-as években egy vékony földnyelvvel a Zsilip utcán át Újpesthez kapcsolták, azóta valójában félsziget. A Népsziget vadregényes ösvényei, holtfás erdeje és homokos partja különleges helyszín sétálni és erdőfürdőzni. Közvetlen lejárás van a vízhez, az erdő és a folyó szabadon találkozik itt. Talán nem tudtad, de ez Budapest legnagyobb ártéri erdője, amely természetvédelmi terület. A vízmozgás miatt az itteni erdő állandó változásban van, nemegyszer elönti a fákat a Duna, máskor pedig megfigyelheted a szabadon álló gyökérzetet. Rengeteg madár otthona. Találkozhatsz itt jégmadárral és szürkegémmel is.

Akik részt vettek már a sétán ...

Az ember így vagy úgy, de ráébred, hogy valódi feltöltődést az anyaföldtől kaphat igazán. A Zsuzsival töltött idő során megértettem, hogy ez egy erőfeszítéstől mentes harmonikus kapcsolat. Az ember valódi jelenlétével, a vággyal, hogy ne csak kapjon, de vissza is adjon, megteremt egy soha ki nem fogyó energiafolyamot. Teljesen lelassulni, minden érzékszervvel az erdőre figyelni teljes lelki békét hozott, s az erdő erőfeszítés nélkül feltárta a válaszokat a kérdéseimre. Zsuzsi ajándék a ma emberének, remélem még sokan osztozhatnak bölcsességében, az emberek, s az erdő iránti mély tiszteletében, s segítségével újra kapcsolódhatnak e kifogyhatatlan energiaforráshoz.
Hári Katalin
Először kicsit szkeptikus voltam, de annyi számomra fontos elemet tartalmazott, hogy nem volt kérdés megyek-e : szemétszedés, Szúnyogsziget, ERDŐŐŐŐŐ (az erdők hiánya szinte fizikai fájdalom). De hihetetlen gyorsan megváltozik az ember tudatállapota. És ez tartós. Ezen a helyen korábban mindig rettegtem kutyámmal sétálva, (olyan kihívások miatt mint tudatmódosult hajléktalanok, agresszív szabadonfutó kutyák ) de most a fürdő után visszatérve valami éteri nyugalom honolt bennem, amiből még két hatalmas dog sem tudott kibillenteni, csak derű, nyugalom, mint akit tenyerén hordoz az univerzum...
Sződi Zsuzsanna