fbpx

családi
Erdőfürdőzés

Erdei kaland az egész családnak

kapcsolódjatok ki együtt
az erdő varázslatos világában

BUDAKESZI ARBORÉTUM
2022.07.24.

Kapkodás, összevisszaság, feladatok amik bedarálnak –
a kisgyermekes családi élet mindennapjai

A családi élet egy nagy rohanás – mindig van valami a feladatlistán. Nehéz megvalósítani a minőségi együttlétet a számtalan logisztikai kihívás, nevelési buktatók, a munka és családi élet útvesztőiben. Minden család más és más kihívással küzd, azonban egy biztosan összeköt minket: a gyerekeink és az a vágy, hogy a legjobbat adjuk nekik. 

Ha igazi családi élményre vágytok: gyertek erdőfürdőzni!

Mikor volt a legutóbbi alkalom, amikor osztatlan figyelemmel fordultatok egymás felé?

Ugyan több erőfeszítést kíván, mint egy apró ajándék, de a gyerekeknek különösen szüksége van arra hogy rájuk hangolódjunk és figyeljünk arra, ami foglalkoztatja őket. A legszebb ajándék amit egymásnak adhatunk a minőségi idő, az egymásra hangolódás és a közös játék. Ez az ami szorosabbá fűzi a szeretet szálakat és leginkább megerősíti: MI ÖSSZETARTOZUNK.

Segítek megvalósítani hogy ez a pár óra mindenkinek élmény legyen - gyereknek és szülőknek egyaránt

A gyerekek különböző erdei játékokon keresztül fedezik fel az erdőt; minden érzékszervüket bevonva. Minden programon mást játszunk, néhány kedvenc: erdei kincsgyűjtés témák szerint, mezítlábas tapogatózás, makrovilágok felfedezése nagyítóval, barátfa választás, kéregnyomat készítés… 

Röviden összefoglalom, mit ad a családi erdőfürdőzés a gyermeke(i)dnek:

 • A felfedezés és a csodálat érzését
 • Örömöt, izgalmat, a kíváncsiság megélését
 • Hosszabban tartó odafigyelést
 • Nagyobb nyugalmat, kevesebb hisztit
 • Élesebb megfigyelési képességeket
 • Új barátságokat
 • Jobb egészséget és immunerősítést
 • Magasabb önbizalmat
 • Nagyobb tiszteletet és felelősségvállalást

A szülőknek pedig egy kis kikapcsolódást, pihenést ill. azokat az örömteli pillanatokat, amikor nincs más dolgod csak figyelni azt, hogy hogyan játszik és bontakozik ki a gyermeked. S ha épp ahhoz van kedved, rengeteg közös felfedezést, játékot a kisfiaddal / kislányoddal és az erdővel együtt.

Hogyan is néz ki a családi erdőfürdőzés?

1. Találkozunk, röviden megismerjük egymást

Mesélek az erdőfürdőről és megismerjük egymást.

Ráhangolom a kicsiket az erdei játékokra és elmondom mire figyeljetek az erdőben.

2. Játszunk az erdőben,
az erdővel

Egy kisebb területet fedezünk fel együtt, nem sietve.

A gyerekeket számtalan játékkal kísérem, idő adva nekik arra, hogy megtapasztalják az erdei környezetet.

3. Élmények megosztása, beszélgetés, teázás

Az erdőfürdőzés végén meglepetést készítünk a gyerekekkel a szülőknek.

Egy mesével zárjuk az alkalmat és megosztjuk egymással élményeinket és tapasztalatainkat.

Kiknek szól a családi erdőfürdőzés?

 • túlterhelt szülőknek, aki a napját nem tudják már, mikor volt néhány nyugodt órájuk amikor csak élvezik a családi együttlétet;
 • nagyszülőknek, nagynéniknek, nagybácsiknak akik szívesen elhoznák a gyerkeket egy különleges erdei programra
 • ovisoknak és kisiskolásoknak, akik érdeklődve fordulnak a természeti jelenségek és élőlények felé

Néhány szó rólam...

Valkó Zsuzsi vagyok, az első hivatalos erdőfürdőzés vezető Magyarországon akit az Association of Nature and Forest Therapy képzett.

6A6A8134-Edit_small

Magam is gyakorló édesanya vagyok, imádok játszani a gyerekekkel a szabadban. 

Célom, hogy segítsek a gyerekeknek és családtagjaiknak abban, hogy játékosan, valódi élményeket átélve építsék a saját természetkapcsolatukat.

Részt vettem a Vadon elsősegély nyújtó (WAFA) képzésen, hogy ha bármi veletek az erdőben, mindig higgadtan és szakszerűen tudjak reagálni a bekövetkezett helyzetekre.

Ígéretet teszek neked arra, hogy bármilyen szolgáltatásomat veszed igénybe, akkor nem fordulhat elő az, ne érezz változást a pozitív változást a közérzetedben. Ha mégsem így történik, akkor garantálom neked azt, hogy visszautalom a számládra az igénybe vett szolgáltatásod árát.

A korábbi résztvevők ezt mondták a Családi Erdőfürdőzésről

“Nagyon köszönjük a mai délelőttöt, igazán szép élményekben volt részünk Veled az erdőben. Zalán azt mondta, hogy ez volt élete legjobb napja. A délelőtti erdőfürdőzés után itthon Zalán odament a cseresznyefához,megköszönte a finom cseresznyét, amit kapunk tőle és megölelte. Köszönjük Zsuzsi! Remélem hamarosan újra találkozunk!”

Réthelyi Melinda

Felnőtt és gyerek programon is nagyszerűen éreztük magunkat Zsuzsival, csodásan feltölt az erdőfürdőzés, a gyerekeknek nagyon élvezték és lelkesen vettek részt a játékban, amivel megismerték az erdőt. Biztosan megyünk még!

Virány S. Nusi

“Köszönjük ezt a élményt, amit a család minden tagja élvezett! A mostani időszak után pontosan erre lenne szüksége mindenkinek!”

Kopcsik Kozima

Hol találkozunk?

A Budakeszi Arborétumban, amely egy gyönyörűen kialakított parkerdő. Zömében örökzöld növények borítják. Az arborétum élővilágát egy kis dísztó színesíti, ahol a tavirózsák mellett a nőszirmok és a víz felszínén potyázó halak is megfigyelhetők.

A száraz időben rejtőzködő, különlegesen gazdag gombavilág a csapadékos időjárás hatására szemet gyönyörködtető látványossággá válik. 2019-ben 1060 fajta növényt azonosítottak és kategorizáltak itt, elképesztő fajgazdagság figyelhető meg!

Fedett tűzrakóhely, hangulatos nyárikonyha, játszótér és mosdó teszi még komfortosabbá az ottlétet. Ha belépsz, el sem akarsz majd jönni onnan …

Videó lejátszása

Leggyakrabbi kérdések
az erdőfürdőzésről

Gyakran felmerül, hogy vajon mi a különbség az erdőfürdő és a természetben tett séta, túra vagy kirándulás között. 

Íme a 3 legfontosabb különbség:

 1. Bemegyünk az erdő sűrűjébe és egy pici területet megismerve figyelünk az ott történő dolgokra, környezetre. Az erdőfürdőzésen leginkább az adott környezetet, annak részletgazdagságát figyeljük meg, nem kiépített utakon, turistaösvényeken rójuk a kilómétereket.
 1. Az erdőfürdő során ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Az erdőfürdő során nincs idegenvezetés, nem látogatunk meg nevezetességeket, és állat- és növényhatározást sem végzünk.
 1. Az erdőfürdőzésen az erdőre figyelünk, a gyerekek esetében a természettel való kapcsolódás játékokkal és mindenféle erdei felfedezéssel valósul meg.

Egy ilyen séta lehetőséget ad rá hogy új szemszögből kapcsolódjunk a természeti elemekhez: megállni és elmerülni a táj látványában, megérinteni a fákat és társaikat és megfigyelni az apró élőlényeket, amelyek mellett máskor elmennénk.  Az összes érzékszervünk bevonásával merülünk el az erdei környezetben.

Egy kis területet fedezünk fel a természetben aprólékosan, csendben, a részletekre figyelve. A séta semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. 

Olyan gyakorlatokat osztok meg a gyerekekkel és veled, amelyek segítségével közösséget élünk meg a természettel.

Átlagosan 2-3 órás egy program, attól függően hogy a gyerekek mennyi ideig tudnak figyelni / mikor fáradnak el.

Gyere kényelmes ruhában amit nem sajnálsz ha összekoszolódik. Kérlek a séta előtt nézz rá az aznapi időjárás-jelentésre és aszerint öltözz fel! Mivel nem túrázunk, érdemes több és melegebb ruhával készülni. A tájékoztató emailben kapsz pontosan leírom melyik évszakban mit viselj.

Semmi extra vagy drága felszerelésre nincs szükség. Amit ajánlani  szoktam az az évszaknak megfelelő ruházat, egy kulacs meleg teával vagy  vízzel, valami harapnivaló és egy ülőke (ülőpárna, kempingszék,  pikniktakaró).

Számíts rá hogy rossz időtől, esőtől, zivatartól nem ijedünk meg.
Hacsak nem lesz veszélyes időjárás: villámlás, szélvihar vagy felhőszakadás, akkor számíthatsz az eseményre. Természetesen ebben az esetben értesítelek arról hogy elmarad.

Mindenféle “rossz idő” legalább kétszer rosszabbnak néz ki a lakáson belülről és valójában az elindulás, a kimozdulás nehéz. Az északiaknak van erről egyébként egy nagyon találó mondása: Nincs rossz idő, csak rossz ruha. Azaz ha megfelelő a ruházatunk, védve vagyunk mindenféle időjárástól. Eső, szél, hó, hideg vagy vihar nem kifogás, csak rendes ruhat kell magunkra venni es máris mehetünk ki a szabadba.
 
Az erdő mindig védelmet ad. A lombkoronák alatt például alig, vagy nem is esik az eső. Bár vezettem már erdőfürdőzést esőben, ezt újra és újra friss tapasztalásként élem meg. Ráadásul az erdei növények esőben és eső után megnövekedett mennyiségű fitoncidot árasztanak magukból. Ezek antibakteriális vegyületek és az a feladatuk hogy megvédjék a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. Amikor belélegezzük ezeket az illóolajokat a sétánk során, akár 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen!

Kullancsok, szúnyogok, legyek … nekik mind az erdő az otthonuk és számíts rá hogy találkozni fogunk velük. Ha érzékeny vagy rájuk kend be magad riasztóval indulás előtt és hazaérve mindig ellenőrizd került -e beléd kullancs. Nálam mindig van nálam rovarűző spray amit séta előtt körbeadok.

Csoportos erdőfürdő esetében kisebb csoportok szoktak jönni, átlagosan 4-8 fő a vezetőn kívül. A  maximum amit jó szívvel kísérek az 20 fő.

Ha esetleg zavar mások társasága, akkor a privát erdőfürdőzést javaslom – akár a barátaiddal, szeretteiddel együtt. 

1) Az erdőfürdő vezetővé válást egy 6 hónapos gyakornoki időszak és egy vadon elsősegély tanfolyam előzi meg, amely mind időben mind anyagilag nagy befektetés.

2) Minden séta előtt felmérem a terepet és bejárom az útvonalunkat amely sokszor legalább annyi idő mint magát a sétát megtartani.

3) Gyógynövényt gyűjtök és felkészülök arra, hogy arról megfelelő tájékozottsággal meséljek neked

4) Az adott program létrehozása, annak terjesztése és a kapcsolattartás adminisztrációs munkával jár, amit szintén a séta díja fedez.

5) A gyakorlatokra és az erdőfürdő témájára külön készülök otthon, előre megtervezve hogy ott már arra figyelhessek mire van szükséged az erdőben és hogyan kísérjelek a séta során.

6) Minden alkalommal megvendégellek egészséges csemegékkel és teával, amely szintén benne van a jegyárban. Az arborétum belépője szintén része a jegy árának és ha van kedved az egész napot ott töltheted a családdal!

A személyesen vezetett erdőfürdőzéseken nem fordulhat elő az, hogy a résztvevő ne érezzen valamilyen pozitív közérzetváltozást.

 Ha mégsem így történik, akkor garantálom azt, hogy visszautalom az igénybe vett szolgáltatás árát. Eddig még nem volt olyan akinek ne tett volna jót az erdőfürdőzés.