fbpx

Téli Erdőfürdő

természetes megoldás
a téli depresszió ellen

telj meg életenergiával
a téli hónapokban!

VISEGRÁDI HEGYSÉG

2022.11.20., 2023.01.15. 11:00-13:30

Rövidülnek a nappalok, és ahogy hidegebbre fordul az idő, úgy sokkal több időt töltesz a munkahelyeden és otthon. Egyre kevesebbet vagy kint a szabadban és szinte alig mozogsz. A rövid, borús nappalok könnyen lehangoltá tehetnek.

Ha választhatnál aközött hogy a kényelmes kanapén olvasgatsz a fűtött lakásban vagy kimész a hűvösbe sétálni, van egy tippem melyik mellett döntesz … De ironikus módon épp ebben az időszakban van szükségünk a legjobban arra, hogy a szabadban töltsünk időt és elkerüljük a téli depressziót.

A téli depresszió tünetei

Merülj el a természetben!

Természetkapcsolat

Vedd észre az élővilágot, amelynek te is része vagy

Egészségmegőrzés

Látogasd a természetet hogy egészséges maradj

Relaxáció

Engedd hogy átjárjon az erdő nyugalma

Minőségi idő

Szakadj ki a mindennapi rohanásból és feladatokból

Eredményes stresszkezelés japán módra

Shinrin-joku: a japán megoldás a stressz természetes kezelésére, nyugalmunk és belső egyensúlyunk megtalálására.

Japánban 1982-ben kezdték el vizsgálni a természet és a fák gyógyító erejét. Olyan megelőző és egészségmegőrző módszert kerestek, amely hatékonyan tesz a túlterhelt, rohanó városi életmód káros egészségügyi hatásai ellen.

Egészség

Egyensúly

Minőségi idő

Több mint 4 évtizede kutatják az erdei környezet fiziológiás és idegrendszeri hatásait az emberre. Mára klinikailag igazolt a hatékonysága és bizonyítékokon alapuló terápia lett belőle. Az erdőfürdőzés segít megállni néhány óra erejéig, kitisztítani az elméd a szüntelenül zakatoló gondolatoktól és aggodalmaktól.

Skóciában, Angliában, Kanadában és az Egyesült Államok egyes részein a körzeti orvos receptre írhatja fel ezt a fajta sétát kiegészítő kezelésként. Megelőző kezelésként az a célja, hogy a természetben tapasztalt relaxáció fokozza a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet.

Hogyan segít az erdőfürdőzés?

Amikor felébredsz még sötét van, és amikor hazafelé tartasz a munkából, ismét sötét van. A tél mindent szürkévé és komorrá tesz – de amikor kimész a természetbe, ennek épp az ellenkezőjét tapasztalod majd. Fényt, színeket, szépséget. Ne hagyd hogy lehúzzon ez az időszak! Ahelyett hogy nyakig betakarózva várod a tavaszt, hozz ki mindent a télből. 

A téli erdő csendes és nyugodt, jól megfigyelhetünk minden apró neszt, mozdulatot, mindent, ami az erdő ösvényein történik. Amit a nyár elfed, azt a tél felfedi. Nem csak lábnyomokkal találkozhatunk, a téli erdő ösvényein, hanem sok más érdekes dologgal, melyek igazán apró dolgok, de annál érdekesebb történeteket mesélhetnek el nekünk. Az erdő télen is él, színes és gazdag.

Vedd fel a természet ritmusát!

A vezetett erdőfürdőzés alatt kapcsolatot építünk és közösséget élünk meg a természettel.  Az erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre: helyreállítja a koncentrálóképességet, nyugtatja az idegrendszert és növeli az energiaszintet.

Garantálom, hogy a séta végére:

  • kitisztulnak a gondolataid
  • nyugalmat és harmóniát érzel
  • komfortosabban érzed magad a bőrödben 

Leggyakrabbi kérdések
az erdőfürdőzésről

Gyakran felmerül, hogy vajon mi a különbség az erdőfürdő és a természetben tett séta, túra vagy kirándulás között. 

Íme a 3 legfontosabb különbség:

  1. Bemegyünk az erdő sűrűjébe és egy pici területet megismerve figyelünk az ott történő dolgokra, környezetre. Az erdőfürdőzésen leginkább az adott környezetet, annak részletgazdagságát figyeljük meg, nem kiépített utakon, turistaösvényeken rójuk a kilómétereket.
  1. Az erdőfürdő egy irányított relaxációs séta, ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Az erdőfürdő során nincs idegenvezetés, nem látogatunk meg nevezetességeket, és állat- és növényhatározást sem végzünk.
  1. Az erdőfürdőzésen önmagunkra és az erdőre figyelünk. Ahhoz hogy ezt zavartalanul megtehessük, alapvetően NEM beszélgetünk … csak a megosztó körben. A csend abban segít hogy figyelni tudj. Befelé és kifelé egyaránt. Megfigyelheted hogy minél csendesebb vagy egy erdőben, az annál inkább felfedi magát előtted.

Egy ilyen séta lehetőséget ad rá hogy új szemszögből kapcsolódjunk a természeti elemekhez: megállni és elmerülni a táj látványában, megérinteni a fákat és társaikat és megfigyelni az apró élőlényeket, amelyek mellett máskor elmennénk. Ezek szelíden, de hatékonyan terelik az embert a lelassulás és az éber jelenlét felé, anélkül hogy ezt bármilyen módon erőltetnék.  Kisimítja az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. Az összes érzékszerved bevonásával merülsz el az erdei környezetben és ez segít:

✅ kisimulni

✅ elcsendesedni

✅ a jelenben maradni

✅ része lenni az erdőnek

✅ minőségi időt eltölteni

Mindenkinek mást ad, éppen azt, amiben az adott élethelyzetében szüksége van. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre, melyek közül néhányat összegyűjtöttem nektek, a teljesség igénye nélkül:

💛 Csökkenti a vérnyomást és a pulzust

🧡 Helyreállítja a koncentráló készséget

❤️ Jótékony hatással van a szorongás, düh, depresszió tüneteire

💛 Növeli az energiaszintet és vitalitást

🧡 Egy 3 órás séta után 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen.

❤️ Kisimítja az idegrendszert

Végtelen nyugalom járja át tested, lelked. Igazi énidő, amikor csak magaddal foglalkozhatsz. Nincs más dolgod, mind meghallani a saját belső hangod, megtalálni a saját belső csended. Remélem, így már érthető, hogy az erdőfürdőzés miben különbözik a túrázástól és egy egyszerű erdei sétától.

Egy kis területet fedezünk fel a természetben aprólékosan, csendben, a részletekre figyelve. A séta semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. 

Olyan gyakorlatokat osztok meg veled, amelyek segítségével közösséget élünk meg a természettel. Találkozásunk elején mesélek az erdőfürdőzésről és útmutatóval látlak el, mire figyelj.

Ennek első állomása egy vezetett elcsendesülés, majd egy lassú séta során megfigyeljük a körülöttünk lévő tájat és élőlényeket. Ezt követően olyan lehetőségeket kínálok fel, ami önálló felfedezésre hív. 

Minden egyes gyakorlat után összegyűlünk és megbeszéljük, ki hogy érzi magát, milyen gondolatokat ébreszt benne az erdő, hogy érzi magát ahhoz képest, hogy belépett oda. 

A sétát egy tea ceremóniával zárjuk, ahol egy kiemelt gyógynövény kap szerepet.

Amikor először találkoztam az erdőfürdőzéssel, az első kérdésem – ahogy talán neked is – a következő volt: mégis miért kell ehhez vezető meg szervezett séta, amikor én is ki tudok menni a természetbe? Ez így van, és biztatunk is erre! A valóság azonban nem éppen így fest… a tendencia az, hogy nem töltünk elég időt kint. 

Napjainkban átlagosan az időnk 90%-át fedett helyen, a lakásunkban vagy a munkahelyünkön, gép előtt töltjük. Ez pedig pedig óriási stresszel jár. A városi életmód 20%-kal növeli az esélyét valamilyen szorongásos probléma, és 40%-nel a hangulatzavarok kialakulásának esélyét.

Az erdőfürdő vezetők kiváló szakemberek, akik képesek összekötni az embereket a természettel úgy, hogy megtanuld igazán látni és elismerni azt. Én vagyok az aki kinyitja a kaput ezekre az élményekre és segítséget nyújtok abban, hogy zsigerileg kapcsolódj az erdőkhöz, mezőkhöz és annak minden lakójához. Figyelek rá hogy valóban le tudj lassulni. Nem kell gondolkoznod azon, hogy mikor mit csinálj, bízd rám magam. Ráhangollak és benne tartalak a folyamatban, amely már rengetegszer bizonyította, hogy sikeresen működik.

Ezt a gyakorlatsort az ANFT és Amos Clifford egy évtizedig csiszolta és tesztelte több ezer alkalommal, hogy valóban hatékonyan tudjon segíteni. A séta végére kitisztulnak a gondolataid, nyugalmat és harmóniát érzel és komfortosabban érzed magad a bőrödben. A vezetett erdőfürdőzés különlegessége, hogy olyan közösségi élményt élsz át, ahol mások tapasztalataiból gazdagodsz anélkül, hogy bárki megpróbálna meggyőzni a saját igazáról vagy megszerelni téged. 

Átlagosan 3 órás egy program, hidegben ez lecsökkenthet 2 órára illetve  sokszor van igény arra hogy akár 4 óráig is maradjunk.

Gyere kényelmes ruhában amit nem sajnálsz ha összekoszolódik. Kérlek a séta előtt nézz rá az aznapi időjárás-jelentésre és aszerint öltözz fel! Mivel nem túrázunk, hanem elsősorban szemlélődő relaxációs gyakorlatokat végzünk az erdőben, érdemes több és melegebb ruhával készülni. A tájékoztató emailben kapsz pontosan leírom melyik évszakban mit viselj.

Semmi extra vagy drága felszerelésre nincs szükség. Amit ajánlani  szoktam az az évszaknak megfelelő ruházat, egy kulacs meleg teával vagy  vízzel, valami harapnivaló és egy ülőke (ülőpárna, kempingszék,  pikniktakaró).

Számíts rá hogy rossz időtől, esőtől, zivatartól nem ijedünk meg.
Hacsak nem lesz veszélyes időjárás: villámlás, szélvihar vagy felhőszakadás, akkor számíthatsz az eseményre. Természetesen ebben az esetben értesítelek arról hogy elmarad.

Mindenféle “rossz idő” legalább kétszer rosszabbnak néz ki a lakáson belülről és valójában az elindulás, a kimozdulás nehéz. Az északiaknak van erről egyébként egy nagyon találó mondása: Nincs rossz idő, csak rossz ruha. Azaz ha megfelelő a ruházatunk, védve vagyunk mindenféle időjárástól. Eső, szél, hó, hideg vagy vihar nem kifogás, csak rendes ruhat kell magunkra venni es máris mehetünk ki a szabadba.
 
Az erdő mindig védelmet ad. A lombkoronák alatt például alig, vagy nem is esik az eső. Bár vezettem már erdőfürdőzést esőben, ezt újra és újra friss tapasztalásként élem meg. Ráadásul az erdei növények esőben és eső után megnövekedett mennyiségű fitoncidot árasztanak magukból. Ezek antibakteriális vegyületek és az a feladatuk hogy megvédjék a növényt a fertőzéstől és a megbetegedésektől. Amikor belélegezzük ezeket az illóolajokat a sétánk során, akár 1 hétig is megmarad a szervezet megemelkedett ellenálló képessége vírusok és a daganatos megbetegedések ellen!

Kullancsok, szúnyogok, legyek … nekik mind az erdő az otthonuk és számíts rá hogy találkozni fogunk velük. Ha érzékeny vagy rájuk kend be magad riasztóval indulás előtt és hazaérve mindig ellenőrizd került -e beléd kullancs. Nálam mindig van nálam rovarűző spray amit séta előtt körbeadok.

Csoportos erdőfürdő esetében kisebb csoportok szoktak jönni, átlagosan 4-8 fő a vezetőn kívül. A  maximum amit jó szívvel kísérek az 20 fő.

Ha esetleg zavar mások társasága, akkor a privát erdőfürdőzést javaslom – akár a barátaiddal, szeretteiddel együtt. 

1) Az erdőfürdő vezetővé válást egy 6 hónapos gyakornoki időszak és egy vadon elsősegély tanfolyam előzi meg, amely mind időben mind anyagilag nagy befektetés.

2) Minden séta előtt felmérem a terepet és bejárom az útvonalunkat amely sokszor legalább annyi idő mint magát a sétát megtartani.

3) Gyógynövényt gyűjtök és felkészülök arra, hogy arról megfelelő tájékozottsággal meséljek neked

4) Az adott program létrehozása, annak terjesztése és a kapcsolattartás adminisztrációs munkával jár, amit szintén a séta díja fedez.

5) A gyakorlatokra és az erdőfürdő témájára külön készülök otthon, előre megtervezve hogy ott már arra figyelhessek mire van szükséged az erdőben és hogyan kísérjelek a séta során.

6) Minden alkalommal megvendégellek egészséges csemegékkel és teával, amely szintén benne van a jegyárban.

A személyesen vezetett erdőfürdőzéseken nem fordulhat elő az, hogy a résztvevő ne érezzen valamilyen pozitív közérzetváltozást.

 Ha mégsem így történik, akkor garantálom azt, hogy visszautalom az igénybe vett szolgáltatás árát. Eddig még nem volt olyan akinek ne tett volna jót az erdőfürdőzés.

Erdőfürdőzés Valkó Zsuzsival

"Én most nagyon nagy nyugalommal és kisimultsággal megyek innét haza. Próbáljátok ki ti is ha van rá lehetőségetek, még akkor is hogyha egyébként szoktatok járni a természetben mert ezek a gyakorlatok még jobban segítenek az ellazulásban."
Tóth Krisztina
Anyaklikk

Kérlek töltsd ki és váltsd meg a jegyed az eseményre!