fbpx

Az erdőfürdőzés jótékony hatásai

Létezik egy lassan minden társadalmi réteget átszövő, egyre fokozódó probléma: egyre kevesebb időt töltünk a természetben. Talán fel sem tűnik hogy a napod részében egy épületben vagy, ahogy az is megszokott már hogy egész nap digitális eszközök kötik le a figyelmed. Jelenleg ott tartunk, hogy az európai emberek az idejük 90%-át zárt térben töltik, gép előtt ülve. 

Egyvalami biztos; a természet hiánya nincs jó hatással sem a mentális, sem a fizikai egészségünkre. Számtalan mérés, kutatás és tapasztalat bizonyítja: a szabadban töltött idő sokkal több mint szabadidő; alapvető befektetés az egészségedbe.

Mit biztosít az erdőfürdőzés és a természet rendszeres látogatása? Nézzük meg legfontosabb jótékony hatásait.

GYORSABB FELÉPÜLÉS A BETEGSÉGEKBŐL

Roger Ulrich tanulmánya szerint azok a betegek, akik elé a természeti kép tárul, kevesebb időt töltenek a kórházban egy-egy műtét után és kisebb arányban merültek fel náluk a műtétek utáni apróbb – gyógyszeres kezelést igénylő – komplikációk, mint amilyen a tartós fejfájás vagy a hányinger. A csöndes, elmélkedésre késztető környezet terápiás értéke széles körben ismert az olyan súlyos megbetegedések esetében, mint például a rák” – állítja Dr. Bruce Chabner, a Massachusetts Közkórház Rák Központjának klinikai igazgatója.

ERŐSEBB IMMUNRENDSZER

Rohanó életformánk, a határidők, az áremelések, a dugók, a tömeg, a zaj, tipikusan stresszben tartják az embert, amely gyengíti az immunrendszert. Ming Kuo kutatásai azt bizonyították, hogy a természet aktiválja a „pihenés és emésztés” választ. Automatikusan ellazul az ember. Amikor a test nyugalmi állapotba kerül, akkor több energiát tud fektetni az immunrendszer működtetésébe. Dr. Li Csing és munkatársai egy 3 napos erdőfürdőzésen 12 legyengült immunrendszerű irodai dolgozót vizsgált. Már 1 alkalom után nő az NK-sejtek száma, amelyek képesek megtámadni és elpusztítani a vírussal fertőződött vagy tumoros sejteket.

MAGAS VÉRNYOMÁS CSÖKKENÉSE

A mindennapi stressz bizonyítottan jelentős és következetes vérnyomásemelkedést okoz. A Gunmai Egyetem kutatói a vérnyomáson keresztül mérték le az erdei környezet megelőző- és gyógyászati hatásait. Metaanalízisük (több hasonló célú vizsgálat eredményeiből készült összesített, átfogó elemzés) elkészítéséhez az eleve létező kutatásokat használták fel.A kutatók megállapították, az erdei környezet jelentős hatásokkal volt a vérnyomásra. A szisztólikus vérnyomás a résztvevőknél sokkal alacsonyabb volt, mint a nem erdei környezetben lévő embereknél.Az erdőfürdő körülbelül 5-15%al csökkenti a vérnyomást.

CSÖKKENTI A STRESSZT

A kutatások azt mutatják, hogy a városi élet állandó stressz megváltoztatja az agyat, ami növelheti a skizofrénia, szorongás és hangulati rendellenességek esélyét. Egy Roger Ulrich nevű fiatal pszichológus kíváncsi volt arra, miért választotta annyi michigani sofőr, hogy kerülőt tesz inkább és egy fákkal szegélyezett úton halad a bevásárlóközpont felé. Egy elektroencefalográf (EEG) egységet kapcsolt az egészséges önkéntesek fejéhez, miközben a természeti jelenetek diáit vagy a haszonelvű városi épületeket tekintették meg. A természeti elemeket szemlélő alanyok magasabb alfa hullám aktivitást mutattak, amely a relaxáció, a meditáció alatt ill. megemelkedett szerotonin (úgynevezett örömhormon) szint esetén jellemző.

JAVÍTJA A KÖZÉRZETET

A természetben való tartózkodás vigasztalhat, és a többi negatív érzelmet is csökkentheti. A Derby Egyetem tudósai meta -tanulmányt végeztek a meglévő kutatásokról, amelyek arra a következtetésre jutottak, hogy a természethez való kapcsolódás összekapcsolható a boldogsággal és a mentális jóléttel. A természetben eltöltött idő olyan hormonokat szabadít fel, amelyek az örömszerzésért és a nyugalomért felelősek. Azok, akik szoros kapcsolatot ápolnak a természettel pozitívabbak és elégedettebbnek, mint a városban élők, akik náluk jobb anyagi körülmények között élnek.

NÖVELI A KREATIVITÁST

Az emberek a természet közelében nyugodtabbak, lassabban ver a szívük, így ők hatékonyabbak, mint azok, akik mesterséges fényben, négy fal között dolgoznak. Azokon a munkahelyeken, ahol biztosítják a növények jelenlétét, 6/-al hatékonyabbak és 15%-al kreatívabban az ott dolgozók. David Strayer, a Utahi Egyetem pszichológiaprofesszorának egyik tanulmányában a résztvevők 50% -os javulást láttak a kreatív problémamegoldásban, miután három napig a természetben voltak, és a modern technológiákhoz való hozzáférés megszűnt.

Az erdőfürdőzés a japán megelőző egészségügyi ellátás elfogadott része az általa nyújtott mentális, fizikai és szellemi egészségügyi előnyök miatt. Skóciában, Angliában, Kanadában és az Egyesült Államok egyes részein a körzeti orvos receptre írhatja fel ezt a fajta sétát kiegészítő kezelésként. Svédországban a természetalapú terápia alkalmazása stresszel összefüggő betegségben szenvedő betegek számára jól bevált kezelés. Megelőző kezelésként az erdőfürdők célja az, hogy a természetben tapasztalt relaxáció fokozza a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet.

Most már bizonyosan tudjuk: egészségi állapotunkat leginkább a fizikai és szociális környezetünk határozza meg.  A természetben töltött idő nem szabadidő; hanem alapvető befektetés az egészségedbe.