fbpx

Hogyan járjuk az erdőt gyerekekkel nyűglődés nélkül?

miért hisztiznek a gyerekek a kirándulásokon?

Nem minden gyereket könnyű rászoktatni a kirándulásra … sokszor megtörténik hogy elfáradnak, nem akarnak továbbmenni. Az is gyakori eset hogy pár perc után elsírják magukat és onnan se előre, se vissza.  
 

Az a megfigyelésem, hogy ennek hátterében leginkább az áll hogy nem köti le őket a séta. Unatkoznak.

mit tehetsz ilyenkor szülőként?

Ilyenkor érdemes feléjük fordulni és mielőtt tovább fajul a konfliktus, fel lehet ajánlani olyan játékokat és lehetőségeket, amivel tudnak mit kezdeni. Valamit, ami az erdő felé irányítja őket.

Nagyon sokszor már az is elég ha figyelsz arra mi az ami érdekli a gyermeked. Lehet hogy arra van igénye, hogy annyiszor álhasson meg, amennyiszer szeretne – mert nézelődne, gyűjtögetne, megvizsgálna valamit. Ilyenkor ne ragadj bele abba hogy messze még a cél és sétálni indultatok. Ha az esik jól, maradj vele, figyeld meg mit ügyködik vagy egyszeren csak telepedj le mellé és pihenj egy kicsit. 

A gyerekek akkor vannak ma is elemében, ha a természettel kapcsolatba lépve ténykedhetnek: sárból „várat” építenek, „művészi kompozíciókat” hoznak létre virágszirmokból; a faágak harci botokká, maguk a fák pedig a bátorság akadálypályáivá válnak a talpuk alatt.

Gyakorló anyukaként magam is tapasztalom, milyen játékokra reagál a kisfiam. Legutóbb azt játszottuk, hogy keressen piros színt az erdőben, ez egyből tovább indította őt.

Lehet kérdezni is a gyerekektől: könnyű vagy nehéz színt szeretnének -e, hiszen van akinek sikerélményre, másnak kihívásra van szüksége. Ha szereti a kihívásokat, mondj neki olyan színt, amit egy erdőben viszonylag nehéz találni … aprólékosan meg kell hozzá figyelni az erdőt, benézni az avar alá, közel menni a rügyekhez … 

mi van akkor ha testvérek vagy több gyerek van jelen?

Ha több gyerekkel mentek, a gyerekek lehetnek egy-egy szín felelősei. A tavasz nagyon jellemző színei a zöld, a fehér, a lila és a sárga. Ki is lehet bontani a színekkel való játék közben és a színt mindjárt társítani az adott természeti elemmel s megbeszélni mi is az. Ilyen lehet például a serkenő fű, a rügyek, az örökzöldek.

Ha nincsenek ötleteid, gyertek el egy családi erdőfürdőre, inspirálódj és az ott átélt gyakorlatokkal és szemlélettel már bátran el tudsz indulni önállóan is a családdal.