fbpx

❄ Hidegben melegen? 😊 Erdőfürdőzz fázás nélkül!

Hogyan öltözz fel úgy, hogy órákat tölthess a természetben vacogás nélkül

Ha hideg van, sokunknak extra erőfeszítés kimozdulni. Sokszor megbújunk az „én erre nem érek rá” vagy az “úgyis csak dideregnék kint” kifogás mögé. A legnehezebb elindulni. Megtenni az első lépést.

Pár éve még én sem gondoltam volna, hogy ilyen időben órákat töltsek a szabadban.

Azóta tanultam pár dolgot. Mindenféle “rossz idő” legalább kétszer rosszabbnak néz ki a lakáson belülről és valójában a komfortból való kimozdulás nehéz.

Nincs rossz idő, csak rossz ruha. Eső, szél, hó, hideg vagy vihar mind varázslatossá válhat ha jól felöltözöl. Higgy nekem, elsősorban a ruhaválasztásodon múlik, hogy csodás élményben vagy fagyos rémálomban lesz-e részed.

Na de mit jelent ez a gyakorlatban?

Lássuk a téli öltözködés 5 aranyszabályát. Ha ezeket betartod, garantálom hogy legyen bármilyen hideg, nem fogsz fázni.

ÖLTÖZZ RÉTEGESEN

A rétegeknek különöző feladatuk van, ezért fontos hogy mit veszel fel egymásra. Fontos, hogy hideg időben legalább 3 réteg legyen  rajtad, ez a minimum. Különböző feladataik vannak. Belső réteg: nedvszívás, közepső réteg: szigetelés, külső réteg: szél- és csapadék elleni védelem. Még egy jó tanács! A rétegeket nem kell szorosan egymáson viselni. Hőtartás szempontjából kifejezetten előnyös, ha van köztük egy kevés szabad tér.

MELEGÍTŐ ITALOK

A hűvös, szeles időben szervezetünk jobban kívánja a nagyobb fűtőértékű italokat, ételeket. Ha ki nem állhatod a fagyoskodást, akkor mindig tarts magadnál egy kulacs forró teát. Kívül a kezedet, belül a tested melegíti majd.

SAPKA, SÁL, KESZTYŰ

A fej mellett a nyak és a lábfej átlagosnál több hő leadására képesek. Gondoskodj arról, hogy védd a végtagjaid a hideg ellen. Ha szabadon hagyod őket, ne csodálkozz rajta, hogy vacogsz, hiszen így lényegében veszni hagyod a testhőd. Legyen egy sapkád, ami befedi a füleid, egy vízálló kesztyűd és egy vastag gyapjúzoknid.

ALULRÓL SE FÁZZ!

Túracipő vagy csizma? Bármelyik jó, ha megfelelő. Ugyanis csak úgy tudsz órákat a tölteni a szabadban, ha nem fázik a lábad. Mindenképpen legyen elég vastag a talpa, különben alulról fogsz benne fázni. Az igazán jó téli lábbeli mindig nagyobb mint a lábad, még egy vastagabb zokni mellett is van benne hely. Ha a hidegben is jól esne leülni és szemlélődni, nagyon hasznos egy hőszigetelt habszivacs.

FAGYBIZTOS ANYAGOK

Személyes, szubjektív, szuperül bevált összeálításom – avagy mik válnak be egy nagyon fázós lánynak. 😉

Merinói gyapjú: felszívja a nedvességet, és akkor sem hagyja megszökni a meleget, ha az anyag nem teljesen száraz. Elvezeti a kellemetlen szagokat.

Omni-heat: az anyagba épített speciális, ezüst színű fólia visszaveri és megtartja a test által előállított meleget, miközben a lyukacsos szerkezetének köszönhetően a nedvességet és a felesleges hőt elvezeti. /a Columbia márka gyárt ilyen ruhákat/

Gore-Tex: átengedi a párát, miközben ellenáll a szélnek és az esőnek

Az évszakok folyamatosan jönnek-mennek, rajtad áll hogy mi ragad magával és kiélvezed-e a szépségét. Latogasd a természetet a hideg napokban is. 

Több útmutatása lenne szükséged az erdőjáráshoz? Gyere erdőfürdőzni! Többet mozgunk a gyakorlatok között és alatt hogy ne fázz. Sőt, külön ellenőrző listát küldök a megfelelő öltözet összeállításához. 

Továbbra is várlak az őszi-téli programokkal.