fbpx

Erdőfürdőzés: a stressz és túlterheltség ellenszere

erdőfürdőzés: a stressz és a túlterheltség ellenszere
Erdőfürdőzés - válaszd az utat a feltöltődéshez, kerüld a stresszt

Egészségi állapotunkat leginkább a fizikai és szociális környezetünk határozza meg. Ahol dolgozol, élsz és a szabadidődet töltöd. Jelenleg ott tartunk, hogy az európai emberek az idejük 90%-át zárt térben töltik, gép előtt ülve. 

Gondolj csak bele. Az otthonodból legtöbbször a munkahelyedre mész, leginkább tömegközlekedéssel vagy autóval. Szinte alig vagy kint a szabad levegőn. 

A közlekedési eszközök zsúfoltsága, a zaj, a folyamatos ingerek túlterhelik az idegrendszered, amely nyugtalanságot, türelmetlenséget, sőt szorongást, súlyos esetben depressziót válthat ki. A folyamatos online jelenlét gyengíti az összpontosításod, a gondolkodás és az önreflexiód képességét és folyamatosan táplálja a stresszt. Biológiai értelemben sokkal több dolgot kell feldolgoznod, mint amit mentálisan elbírsz.

A legtöbb munkahelyi megbetegedés egyetlen forrásból fakad: a stresszből. Nem véletlen, hogy a stresszt a 21. századi „fekete halálnak” is nevezik.

A The Science of Occupational Health szerzője, Cary Cooper hangsúlyozta: attól kezdve, hogy a stressz folyamatos lelki nyomást jelent, már teher, visszahúzó erő, sőt az egészségre is káros hatással lehet – gondolj csak arra, hogy a stressz miatt, vagy annak levezetéseképp sokan a megszokottnál többet dohányoznak vagy esznek.

A stressz egyre növekvő globális problémává vált, és kockázati tényezőt jelent olyan betegségek kialakulásában, mint a szívkoszorúér-betegség, a II-es típusú cukorbetegség és a depresszió . A Egészségügyi Világszervezet  azaz WHO a stresszt a fejlett világ egyik fő halálokaként értékelte, következésképpen a stressz okozta betegségeket az egészségmegőrzés kiemelt területévé tette. 

STRESSZKEZELÉS A TERMÉSZET SEGÍTSÉGÉVEL

Ha nem tudod megfelelően kezelni a stresszt, az az egészséged sok szempontból negatívan befolyásolják. Az erdőfürdőzés épp ebből született. Japánban azért kezdték el kutatni az erdő egészségmegőrző és terápiás hatásait, mert szerették csökkenteni a radikálisan emelkedő, stresszes összefüggő megbetegedések számát. 

Miyazaki több száz kutatót vitt el az erdőbe 2004 óta. Ő és kollégája, Juyoung Lee, az akkori Chiba Egyetem munkatársai azt tapasztalták, hogy a nyugodt erdei séták a városi sétákhoz képest 12% -kal csökkentik a kortizolszintet. De ez még nem volt minden; a szimpatikus idegaktivitás 7 és a pulzus 6 százalékos csökkenését regisztrálták. A pszichológiai kérdőíveken (POMS tesztek)  jobb hangulatról és csökkent szorongásról is beszámolnak.

Miyazaki arra a következtetésre jutott, hogy “a stresszes állapotokat erdőfürdőzéssel enyhíteni lehet.”

A kutatások azt mutatják, hogy a városi élet állandó stressz megváltoztatja az agyat, ami növelheti a skizofrénia, szorongás és hangulati rendellenességek esélyét. Egy Roger Ulrich nevű fiatal pszichológus kíváncsi volt arra, miért választotta annyi michigani sofőr, hogy kerülőt tesz inkább és egy fákkal szegélyezett úton halad a bevásárlóközpont felé. Egy elektroencefalográf (EEG) egységet kapcsolt az egészséges önkéntesek fejéhez, miközben a természeti jelenetek diáit vagy a haszonelvű városi épületeket tekintették meg. A természeti elemeket szemlélő alanyok magasabb alfa hullám aktivitást mutattak, amely a relaxáció, a meditáció alatt ill. megemelkedett szerotonin (úgynevezett örömhormon) szint esetén jellemző.

GONDOSKODJ MAGADRÓL!

Svédországban a természetalapú terápia alkalmazása stresszel összefüggő betegségben szenvedő betegek számára jól bevált kezelés. Csendben lenni a természetben, megtapintani a fák és a talaj felületét, hallgatni a patak zúgását: ezek azok a dolgok, amelyek nagymértékben elõsegítik az idegrendszer automatikus ellazulását és a kognitív erõforrások helyreállítását. Az erdőfürdőzésen Könnyű, játékos feladatokat kapsz, amelyek segítségével közösséget élsz meg a természettel. Lassan, minden érzékszerveddel fedezed fel az erdőt. Újra érzed az anyaföld támogatását, a fák gyógyító erejét, a föld illatát, a folyó erejét, a lágy szellőt a bőrödön, a napsugarak táncát az arcodon … Végtelen nyugalom járja át tested, lelked. Lassan meghallod a saját belső hangod, és megtalálod a saját belső csended. Kisimulsz.

 

Készítettem egy ingyenes hanganyagot, hogy bátran kipróbálhasd. Bárhol, bármikor használhatod. Egyedül vagy társaságban. Csak töltsd el és már kezdheted is. Adj egy esélyt a saját természetkapcsolatodnak.