fbpx

Az erdőfürdőzés immunerősítő hatásai

HOGYAN BEFOLYÁSOL A FÉLELEM?

Bizonytalanság, világjárvány, aggodalmak. Három olyan tényező, amely a félelmet táplálja benned.

Természetesen fontos hogy keress és használj külső védelmet: gyakran moss kezet és ha kell hordj maszkot. De ami még ennél is fontosabb lenne; az a tested megfelelő védekezési rendszerének megerősítése. 

Az immunrendszer legnagyobb ellensége a stressz és a negatív érzések, gondolatok elhatalmasodása. Mit tudsz tenni annak érdekében hogy kiegyensúlyozott és egészséges maradj? Hívd segítségül a természetet. 

MIT TUDSZ TENNI?

Mindenki ösztönösen érzi, hogy kint lenni a természetben jó, de kevesen tudják, hogy ez a „jó” klinikailag mérhető, igazolható állítás, nem holmi szubjektív megítélés. A természettel való kapcsolat éppolyan alapvető, mint a rendszeres mozgás vagy az egészséges étrend. Amennyire jótékony amikor odakint vagyunk, ugyanannyira rosszat tesz az egészségünknek, ha elszakadunk tőle. A természetben eltöltött idő igenis gyógyít. Testet – lelket egyaránt. Rendszeres erdőfürdőzéssel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért.

AZ ERDŐFÜRDŐZÉS JÓTÁKONY HATÁSAI

Az erdőfürdőzés egy 4 évtizede kutatott egészségmegőrző módszer. Mára rengeteg adat igazolja hogy:

  • Erősíti az immunrendszert
  • Fokozza a ráksejteket elpuszító fehérjék termelését
  • Növeli az energiaszintet
  • Csökkenti a a szorongást és a szervezet stressz-szintjét
  • Serkenti a szervezet relaxáltságát a paraszimpatikus idegrendszer aktivitásának növelésével
AZ ERDŐFÜRDŐZÉS JÓTÉKONY HATÁSAI

KUTATÁSI EREDMÉNYEK

Az erdőfürdő egy irányított relaxációs és egészségmegőrző séta, ahol egyszerű gyakorlatokkal közösséget élhetsz meg a természettel. Ha a stressztől legyengül az immunitásunk, az NK sejteken látszik legjobban, hogyan képes a természetterápia erősíteni az immunrendszert. 

Az NK sejtek a fehérvérsejtekhez tartozó nyiroksejtek egy csoportja. Védelmet biztosítanak a fertőzésektől és a tumoroktól. Ahogy növekszik bennünk a feszültség, úgy csökken ezeknek a sejteknek az aktivitása, és ezáltal nehezebben birkózunk meg a betegségekkel. 

Dr. Li Csing és munkatársai számos kutatással igazolták az erdőterápia jótékony hatását a legyengült immunrendszerre. Az egyik kísérletben a 3 napos erdőfürdőzésen 12 legyengült immunrendszerű irodai dolgozó férfi vett részt. Az első napon, egy 2 órás erdőterápiás séta után az NK-sejtek aktivitása 1,25-szörösére növekedett. A második nap után az NK-sejtek aktivitása másfélszeresére nőtt. 

Már 1 alkalom után nő az NK-sejtek száma, amelyek képesek megtámadni és elpusztítani a vírussal fertőződött vagy tumoros sejteket. Ennek hatását 1 hónapig élvezheted, azaz a megfelelő immunerősítéshez érdemes havonta erdőfürdőzni. 

Ha valóban szeretnél felkészülni az őszi-téli honapokra és a vírusra, tarts velem az immunerősítő sétámra. Ráadásul ezen az alkalmon 2 olyan gyógynövénnyel is megismertetlek, amelyeket otthon is bevethetsz. Tégy az egészséged megőrzéséért a természet erejével. Várlak az immunerősítő erdőfürdőzésen.

Forrás:

Mijazaki Josifumi: Sinrin-Joku. Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez.

Dr. Csing-Li: Sinrin-Joku. A fák gyógyító ereje.