fbpx

Hogyan talált rám az erdőfürdőzés?

Hogyan talált rám az erdőfürdőzés

2019 tavaszán olvastam először Dr. Csing Li könyvét az erdőfürdőzésről. Soha nem hallottam róla korábban de amint elkezdtem cikkeket és kutatásokat olvasni a témában annál erősebb lett bennem a vágy: erdőfürdőzés vezető leszek. 

Június elején elérkezett a lehetőség a személyes tapasztalásra és tanulásra: Szlovéniába utaztam egy 8 napos képzésre. A képzésünk első állomása volt ez, de mint minden hivatás: élethossziglan tartó.

Kinél tanultam?

Az Association of Nature and Forest Therapy-t Amos Clifford 2012-ben alapította meg, eddig hétszáz okleveles erdőterapeutát képzett ki 46 országból. Amos elsők között tanulmányozta a shinrin yokut és honosította meg a nyugati társadalomban az erdőfürdőzés módszerét. Az ő missziójuk olyan minőségi erdőfürdő vezetők képzése, akik képesek összekötni az embereket a természettel úgy, hogy azok valódi, partneri viszonyba kerüljenek egymással. 2019. decemberében én lettem első hivatalos erdőfürdőzés vezető Magyarországon, akit az Association of Nature and Forest Therapy képzett.

Amikor először találkoztam az erdőfürdőzéssel az első kérdésem – ahogy talán neked is – a következő volt: mégis miért kell ehhez vezető amikor én is bármikor ki tudok menni a természetbe? 

A válaszok amiket az erdőfürdőzés alatt kaptam nagyon mélyre vezettek s megmutatták hogy ezekkel az egyszerű gyakorlatokkal olyan közösséget élünk meg a természettel ami gyógyírt hoz mind testi mind lelki síkon. Jelenleg az emberiség fele városi, épített környezetben él, és a becslések szerint 2050-re ez az arány még ennél is többre, 70%-ra rúg majd. A városi életmód 20%-kal növeli az esélyét valamilyen szorongásos probléma, és 40%-nel a hangulatzavarok kialakulásának esélyét. Napjainkban ráadásul átlagosan az időnk 90%-át fedett helyen, a lakásunkban vagy a munkahelyünkön töltjük. A tendencia az, hogy nem megyünk ki. 

Mit ad az erdőfürdőzés?

Én depresszióval, a kiégés minden tünetével, leterhelt anyaként mentem el a kurzusra. A séták alatt elfogadást, békét és feltétlen szeretetet kaptam.

Minden társam hazavitt valamit magával. Nem volt olyan közöttünk akit nem szólított meg az erdő. Személyesen. Az erdőfürdőzés ugyanis mindenkinek mást ad, éppen azt amire az adott élethelyzetében szüksége van. 

Azok, akik velem erdőfürdőztek, ezt kapták … neked melyik esne most jól?

Szeretném ha részesei lennétek ennek az útnak. Szeretném megmutatni neked, hogy van egy olyan mindenki számára hozzáférhető természetes feltöltődési lehetőség, amellyel bármikor feloldhatod a benned keletkezett stresszt.