fbpx

Az erdő illata szabályozza a stresszt

Az erdő illata szabályozza a stresszt

A szagélmény az egyik legősibb érzékelésünk: evolúciós szempontból ősi agyterületeket érint a feldolgozása. Olyan területeket, amelyek felelősek az érzelmekért és érzelmi élményeinkért. Többnyire nem tudatosodik bennünk az illatok és érzelmeink közti kapcsolat de rendkívüli mértékben hat ránk. 

Tesztekkel kimutatták, hogy akár 40%-kal is javulhat az emberek hangulata, ha egy számukra kellemes illatot éreznek, főleg akkor, ha az illat egy boldog és kedves emlék felidézését váltja ki. Az erdő illata is így hat ránk. 

A különböző szagok és illatok azonban nem csupán az emlékeink felidézésében nyújthatnak segítséget, de a hangulatunkat, az energiaszintünket és a koncentrációs képességeinket is kedvezően befolyásolhatják. Jótékony hatásaikat mára számos kutatás alátámasztotta. A frissen nyírt fű által kibocsátott vegyi anyagok például segítenek ellazulni, és javítják a hangulatunkat.

Martin Lindstrom tudományos kutatása szerint érzelmeink 75%-át az illatok befolyásolják.  

A stressz egyik legerősebb indikátora az illat – minél kellemesebb, annál alacsonyabb stresszválasz várható testünk részéről. Az illat sokkal erősebben oldja a feszültséget mint a minket körbevevő látvány vagy hangok – állítja Marcus Hedblom ökológus a Svéd Agrártudományi Egyetemről. Marcus egy jelenleg is zajló kutatást vezet, amelyben a természetes hangok és a stresszcsökkentés kapcsolatát vizsgálják. Ebben a kísérletben résztvevők három féle környezetre reagáltak:

1. egy sűrűn beépített városi terület

2. egy park

3. egy erdő.

Enyhe áramütések segítségével mérték azt; hogyan változik a stressz szintjük és szervezetük milyen gyorsan regenerálódik újra. Mindegyik környezethez hozzá illő hangokat és illatokat is társítottak (városi szagok: dízel, kátrány és fegyverpor, parfüm; park szaga: fű; erdei szagok: két örökzöld fa és gomba). 

A válaszadók városi környezetre magasabb, a park és erdő esetében alacsonyabb stresszszintel és regenerációs idővel reagáltak. 

A japán Kiotói Egyetem kutatói ugyanezt figyelték meg az erdőfürdőzéssel kapcsolatban. A fenyőerdőben tett sétáknak köszönhetően jelentős stressz- és a depressziószint-csökkenést figyeltek meg: a kutatás résztvevői szinte azonnal nyugodtabbnak és ellazultabbnak érezték magukat a fenyőillat hatására. 

Ha bármikor úgy érzed hogy túl sok a stressz az életedben, csapongnak a gondolataid vagy lemerültél; tarts velem az erdő- és illatterápiára. Olyan kapcsolódási lehetőségeket kapsz, melyek összekötnek a természettel és a saját belső tájaiddal. Ahogy önmagadra és a környezetedre figyelsz, befogad az erdő. Egyensúlyba kerülsz. Kisimulsz. Találkozzunk az erdőben!