fbpx

Erdőfürdőzés – hogyan gyógyít az erdő?

Az elmúlt évtizedekben a stresszhez köthető betegségek globális méretű társadalmi problémává váltak. Ennek oka az életmódunk és az a környezet amelyben mindennapjainkat éljük. Sokszor észre sem vesszük hogy mennyire leterhel minket a rengeteg inger. Testünk, lelkünk és elménk viszont egyértelműen megsínyli a mesterségesen létrehozott közeget. Kinél előbb, kinél később jelentkeznek a testi-lelki bajok.

Az erdőfürdőzés – avagy erdeti nevén sinrin joku – egy olyan egészségmegőrző módszer, amelyben a természet a terapeuta. Az erdőfürdőzés kifejezés a japán Erdészeti Ügynökség vezette be, a “napfürdőzés” és a “tengeri fürdőzés” mintájára. Ennek során megmerítkezünk az erdei környezetben, hagyjuk hogy átmosson a természet. Érzékszerveinkkel közvetlenül tapasztaljuk azt a gyógyító erőt, amelyet a fák és a növények közvetítenek.

Az emberiség az evolúció során mindvégig a természetben élt így szervezetünk ehhez a környezethez alkalmazkodott. Nagyjából hétmillió év telt el az emberiség fejlődésének kezdete óta, melyből a városba tömörödés körülbelül 300 éve tart, amely az ipari forradalommal indult meg. Ezek a számok tehát azt mutatják, hogy az emberiség története alatt idejünk 99,9%-át természeti környezetben töltöttük és génjeink nem tudtak ennyi idő alatt megváltozni és lépést tartani ezzel.

A modern társadalmi berendezkedés folyamatosan stresszes állapotban tart minket, mivel olyan testtel élünk amely valójában másra lett kitalálva. Nem arról van szó hogy a városok és a technológia károsak számunkra. Azt kell felismernünk hogy A TESTÜNKNEK SZÜKSÉGE VAN A TERMÉSZETRE HOGY EGÉSZSÉGESEN MŰKÖDJÖN. Az erdők, virágok és növények egyértelműen támogatják az élettani relaxáltság elérését s közelebb visznek minket természetes emberi állapotunkhoz. Ezzel szemben a városok meghatározta társadalmakban a szimpatikus idegrendszerünk folyamatosan túlterhelt készenléti állapotban van, melynek következtében túl magas a stressz-szintünk.

A 21. században a stresszválaszt elsősorban érzelmi helyzetek válthatják ki, pl.: a közlekedési dugó amit a közlekedés során nap mint nap átélünk, ha bevág elénk valaki a sorban, a millió teendő ami otthon és a munkahelyen meg kell oldani, a technológiai ingerek. Ezek mind mind azt eredményezik, hogy állandósul az idegrendszer készenléti állapota amellyel egy ideig tudunk csak megbirkózni. Ha szervezetünk túl hosszú ideig van ennek kitéve, a paraszimpatikus idegrendszer összeomolhat.

A természetterápia bizonyítottan képes az idegrendszer támogatására, szabályozására.
Ha sétáltál már a természetben, biztosan megfigyelted mennyire megnyugtat és milyen jó kedvre derít a tiszta levegő, a fák, a fű, a hangok.  Egy lassú, tudatosan befelé figyelő erdei sétának orvosilag igazolt, mérhető hatásai vannak. Az erdőterápiás kutatások igazolták hogy:

  • megerősíti a legyengült immunrendszert
  • növeli a természetes ölősejtek számát (ezek veszik fel a harcot a daganatokkal és fertőzésekkel)
  • serkenti a szervezet relaxáltságát a paraszimpatikus idegrendszer aktivitásának növelésével
  • csökkenti a szervezet stressz-szintjét a szimpatikus idegrendszer alacsonyabb aktivitásán keresztül
  • csökkenti a vérnyomást már 15 perc erdőterápia után

A Sinrin-joku abban segít, hogyan csempésszük vissza életünkbe ezt a tudást tudatosan, közösségben, egy támogató vezetővel. Hogy hogyan, arról legközelebb mesélek majd nektek.

Forrás: Mijazaki Josifumi – Sinrin-Joku Erdőfürdő, a japán módszer a testi-lelki egészséghez