fbpx

Mi fán terem az erdőfürdőzés?

Mi fán terem az erdőfürdőzés

Az elmúlt évtizedekben a stresszhez köthető betegségek globális méretű társadalmi problémává váltak. Ennek oka az életmódunk és az a környezet, amelyben mindennapjainkat éljük. Sokszor észre sem vesszük, mennyire leterhel minket a rengeteg inger. Testünk, lelkünk és elménk viszont egyértelműen megsínyli a mesterségesen létrehozott közeget. Kinél előbb, kinél később jelentkeznek a testi-lelki bajok.

DE MÉGIS MI AZ AZ ERDŐFÜRDŐZÉS?

Az erdőfürdőzés – avagy eredeti nevén shinrin joku – egy egészségmegőrző módszer:  hatékony stresszoldó és relaxációs séta.

Egyszerű gyakorlatokról van szó, amely edzettségtől és életmódtól függetlenül minden korosztály számára alkalmas. Az erdőterápia vezető abban segít hogy lelassulj és egy új szemszögből tudj kapcsolódni a természeti elemekhez: leülni, megállni és elmerülni a táj látványában, megérinteni fákat, a mohát és megfigyelni az apró élőlényeket, melyek mellett máskor elmennél. 

A séta alatt időt és teret kapsz az aprólékos megfigyelésre. Ezek szelíden de hatékonyan terelik az embert a lelassulás és az éber jelenlét felé, anélkül hogy ezt bármilyen módon erőltetnék. Az össszes érzékszerved bevonásával merülsz el az erdei környezetben, amely kisimítja az idegrendszert és belső egyensúlyt hoz létre. Mindenkinek mást ad, éppen azt, amire az adott élethelyzetében szüksége van. 

HONNÉT INDULT?

Japánban megfigyelték, hogy az urbanizáció és városi lét nyomása tömeges megbetegedéseket és az öngyilkosságok számának megnövekedését idézte elő, mely egyértelműen a stresszel köthető össze. Olyan megoldást kerestek, amellyel mindezek megelőzhetőek. A 80-as évektől egyre több kutató kezdte vizsgálni a természet, különösen az erdők élettani és pszichológiai hatását az egészségre és jóllétre. Mára már orvosi és kutatás bizonyítékokon alapuló terápia lett belőle, és megelőző orvoslásnak tekinthető.

MIBEN SEGÍT?

Az erdőfürdőzés során a természet közelsége ellazít és energiával tölt fel bennünket. Számos hatása van testi és szellemi egészségünkre, melyek közül néhányat összegyűjtöttem nektek, a teljesség igénye nélkül:

  • Csökkenti a vérnyomást és a pulzust
  • Helyreállítja a koncentráló készséget
  • Erősíti immunrendszerünket, növeli a daganatokkal és fertőzésekkel harcoló ölősejtek számát
  • Jótékony hatással van a szorongás, düh, depresszió tüneteire
  • Nyugtatja az idegrendszert
  • Növeli az energiaszintet és vitalitást
  • Egyensúlyállapotot hoz létre bennünk

mi történik egy ilyen sétán?

A séta alatt egy rövid szakaszt járunk be, mely semmiféle fizikai erőnlétet nem követel meg. Egy pihentető elcsendesüléssel kezdünk, majd egy lassú séta során megfigyeljük a körülöttünk lévő tájat és élőlényeket. Ezt követően a vezető olyan összekapcsolódási lehetőségeket kínál fel, ami felfedezésre hív. Minden kör után összegyűlünk és választunk egy tárgyat az erdőből amely felveszi a beszélő pálca szerepét. Aki magához veszi a beszélő pálcát, az osztja meg a gondolatait. A sétát egy tea ceremóniával zárjuk, ahol egy kiemelt gyógynövény kap szerepet. Belekóstolunk a természet adta finomságokba. 

A jó hír az, hogy az erdőterápia működik egészen pici gyerekekkel, felnőttekkel és idősekkel egyaránt. Nincs olyan aki ne tudna részt venni rajta. Gyere hát ki velem a szabadba, és engedd, hogy feltöltekezz a természet erejével!